ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έλσα Μπάρδα στο Newsbomb.gr: Όχι άλλες σύγχρονες «Μήδειες» και «Κρόνοι» στην Ελλάδα

Έλσα Μπάρδα στο Newsbomb.gr: Όχι άλλες σύγχρονες «Μήδειες» και «Κρόνοι» στην Ελλάδα

Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις δύο παιδοκτονίες που συνέβησαν στη χώρα μας το τελέυταίο διάστημα  και έμειναν με δεκάδες αναπάντητα «γιατί». 

Η πρώτη τραγωδία σημειώθηκε στο Νέο Κόσμο το απόγευμα της Τρίτης (19/3) όταν μητέρα έπεσε από τον 5ο όροφο μαζί με το άτυχο κοριτσάκι της.

Η 35χρονη μητέρα βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος και πέταξε το μικρό «αγγελούδι» στο κενό. Το 4 ετών κοριτσάκι, σύμφωνα με τους γείτονες, ανέπνεε ακόμα, με τους διασώστες να επιχειρούν επί τόπου να του κάνουν ανάνηψη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το «αγγελούδι» κατέληξε.

Η δεύτερη οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε το παννελήνιο έγινε στο Χαλάνδρι.

Ένας άνδρας, ηλικίας 27 ετών, σκότωσε τον 4χρονο γιο του με καραμπίνα, πριν αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο, μέσα στο διαμέρισμα που ζούσαν.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα του 4χρονου αδικοχαμένου παιδιού και η μητέρα του δράστη και αυτόχειρα. Σοκάρει το σημείωμα του παιδοκτόνου: «Το τάισα, το έβαλα για ύπνο, να ξέρεις ότι δεν πόνεσε καθόλου».

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι τι μπορεί να ωθήσει έναν γονιό στο να προβεί σε μία τέτοια αποτρόπαια πράξη;

Συνέντευξη στο Νewsbomb.gr παραχώρησε η κλινική ψυχολόγος και αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, η οποία σχολίασε και ανέλυσε τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά των παιδοκτονιών σε Νέα Σμύρνη και Χαλάνδρι, με θύματα δυο μικρά αγγελούδια, τα οποία οι ίδιοι οι γονείς τους έστειλαν στο θάνατο, πριν αυτοκτονήσουν.

Η κυρία Μπάρδα αναφέρθηκε τόσο στο φαινόμενο των γονέων που «λυγίζουν» υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης και της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ενός παιδιού, όσο και στο σενάριο της εκδίκησης -όταν, δηλαδή, ο ένας γονιός αφαιρεί τη ζωή του σπλάχνου του, θεωρώντας ότι έτσι «τιμωρεί» το έτερον ήμισυ, με το οποίο βρίσκεται σε διάσταση ή ο κοινός τους βίος είναι προβληματικός.

Μεταξύ άλλων, η Έλσα Μπάρδα στάθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, οι οποίες καταγράφουν ραγδαία αύξηση των ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών στην κοινωνία, σε συνάρτηση πάντα με τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο ζουν οι ελληνικές -και όχι μόνο- οικογένειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Η οικονομική ύφεση αυξάνει την απόγνωση, αυξάνει την απελπισία» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η χώρα μας υστερεί στην πρόληψη αυτών των φαινομένων, καθώς οι δαπάνες για την ψυχική υγεία έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν στηρίζονται οι κατάλληλες κοινωνικές δομές, σημείωσε, ώστε το κράτος να μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

«Είναι ασύλληπτο το πόσο συχνά συναντάμε μια σύγχρονη Μήδεια ή έναν σύγχρονο Κρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κλινική ψυχολόγος και υποψήφια ευρωβουλευτής της Ένωσης Κεντρώων. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, μία θέση που έχει παγίως εκφράσει και μέσα από το πρόγραμμά του το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Η κυρία Μπάρδα θα είναι και στο ευρωψηφοδέλτιο της Ένωσης Κεντρώων.

Η κυρία Μπάρδα, τέλος, αναφέρθηκε στη συλλογική ευθύνη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι πόροι για την ψυχική υγεία και οι άνθρωποι με προβλήματα να στηριχθούν, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία Νέος Κόσμος: Αυτός είναι ο λόγος που η 44χρονη έριξε το παιδί της στο κενό και αυτοκτόνησε

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Η τελευταία επιθυμία της μάνας - Τι ζήτησε πριν την ταφή γιου και συζύγου

Σχετικές ειδήσεις