ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση σε όσους χρωστούν

Δημήτρης Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr: Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση σε όσους χρωστούν

Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε περίπου 1,5 εκ. οφειλέτες, μη μισθωτούς, αγρότες αλλά και ασφαλισμένους που οφείλουν αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές και θα ισχύει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για όλες τις αλλαγές και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες.

Για τις οφειλές των μη μισθωτών ο κύριος Αναστασόπουλος είπε «Ρυθμίζονται οι οφειλές έως 31/12/2018 καθώς και προσαυξήσεις, τόκοι και πρόσθετα τέλη. Από 01/01/2002 έως 31/12/2016 ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί επανυπολογισμό της οφειλής του. Αξίζει να σημειωθεί πως ως βάση υπολογισμού ορίζεται ο κατώτατος μισθός στις 31/12/2018 ».

Παράλληλα, παρέχεται έκπτωση κατά 85% των προσαυξήσεων, τόκων και πρόσθετων τελών. Ωστόσο «η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Με την ελάχιστη δόση επωφελούνται μόνο όσοι οφείλουν κάτω από 6.000 ευρώ μετά το « κούρεμα». » συμπλήρωσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Αναφορικά με τις οφειλές των αγροτών ο κ. Αναστασόπουλος είπε «ρυθμίζονται οι οφειλές έως 31/12/2018 καθώς και οι προσαυξήσεις. Μάλιστα ειδικά για τους αγρότες παρέχεται έκπτωση 100% των προσαυξήσεων με την κατώτατη δόση να ξεκινάει από τα 30 ευρώ».

Από το νέο σχήµα εξαιρούνται µόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010).

Κομβικό σημείο αποτελεί η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στην νέα ρύθμιση να υπαχθούν και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση. Επιπλέον, στη νέα ρύθµιση υπάγονται νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εµπορικής ιδιότητας.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Ο κ. Αναστασόπουλος μας ενημερώνει για το πότε υπάρχει περίπτωση να χαθεί η ρύθμιση:

  • Αν δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο (2) δόσεις της ρύθμισης.
  • Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019
  • Αν δεν καταβληθούν εντός τριών (3) μηνών από την άρση της οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.
  • Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

    Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται, εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αναστασόπουλου:

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας ποντάρει σε αφορολόγητο και 13η Σύνταξη

«Βροχή» πληρωμών - Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα

Σχετικές ειδήσεις