ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Απόδραση στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου

Κεφαλονιά: Απόδραση στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου

Την «αγκαλιάζουν» τα γαλάζια νερά του Ιονίου Πελάγους… Ο «Μύρτος» συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, ενώ το Φισκάρδο είναι το λιμάνι συνάντησης των ιστιοπλόων και των επωνύμων από κάθε γωνιά της γης. Η Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός για Ελληνες αλλά και ξένους τουρίστες!

Το νησί είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων με πρωτεύουσα το Αργοστόλι. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης.

kefalonia melassani

Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου.

fis4

Ιστορία

Αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η Κεφαλονιά κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή . Οι πρώτοι γνωστοί κάτοικοι ήταν Λέλεγες, οι οποίοι κατοίκησαν το νησί προφανώς την εποχή του 15ου αι. π.Χ φέρνοντας μαζί τους τη λατρεία του Ποσειδώνα.

Την εποχή του χαλκού, ένας άλλος αρχαίος Ελληνικός λαός, οι Ταφίοι ή Τηλεβόες είχαν εγκατασταθεί στην γύρω θάλασσα, και κατοικούσαν στο νησί, ή διατηρούσαν εμπορική βάση στο νησί και συναλλάσσονταν στενά με τους κατοίκους του νησιού.

Fiscardo3

Το νησί πήρε το όνομά του από τον μυθικό Κέφαλο, ο οποίος έφτασε στο νησί ως πρόσφυγας από την Αθήνα ή από το ελληνικό φύλο των Κεφαλλήνων ή Κεφαλλάνων. Στα Ομηρικά κείμενα δεν εμφανίζεται το όνομα της νήσου ως έχει, αλλά με άλλες ονομασίες όπως Δουλίχιον, Σάμος ή Σάμη. Σε αυτή τη μορφή διατηρείται ως το όνομα μίας εκ των πόλεων της νήσου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παρ' όλα αυτά ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα ότι ο λαός στον οποίο ηγείται ο Οδυσσέας, είναι οι Κεφαλλήνες..

fiskardo1

Κατά την αρχαιότητα άκμασαν τέσσερις πόλεις, οι οποίες ήταν ανεξάρτητα κράτη. Η Κράνη, οι Προννοί, η Σάμη και η Πάλη. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και κατά το μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε μάλιστα και έδρα του Θέματος της Κεφαλληνίας, που περιλάμβανε και τα γειτονικά νησιά του Ιονίου.

Κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς, τους Ενετούς και για λίγα χρόνια από τους Οθωμανούς. Επανήλθε στην κυριαρχία της Βενετίας μέχρι το 1797, οπότε την κατέλαβαν οι Γάλλοι. Κατά τη σύντομη γαλλική κατοχή, ο λαός του νησιού εξεγέρθηκε, επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και ανέτρεψε το φεουδαρχικό καθεστώς, το οποίο αποκαταστάθηκε με το Ιωνικό Κράτος, το οποίο ήταν υπό την επιρροή διαφόρων δυνάμεων, εκ των οποίων η βρετανική επιρροή έφερε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Οι Βρετανοί επένδυσαν στην υποδομή του νησιού, το οδικό δίκτυο, γέφυρες και λιμάνια, ενώ έκαναν και δραστικές περικοπές στην δημοκρατία που είχαν εφαρμόσει οι Γάλλοι με το σύνταγμα τον Επτανήσων και την κατάργηση του Libro de Oro. Το 1864 ενώθηκαν τα Επτάνησα με το Βασίλειο της Ελλάδος.

mytros exo

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου το νησί κατέλαβαν, για μικρό χρονικό διάστημα, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις.

Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταλήφθηκε αρχικά από τους Ιταλούς, που απέβλεπαν στην ενσωμάτωση της Επτανήσου στην Ιταλία καθιερώνοντας νομισματική και οικονομική ένωση. Με την ιταλική συνθηκολόγηση, το 1943, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κεφαλονιά και μετά από μεγάλη μάχη με τους 12.000 Ιταλούς στρατιώτες της Μεραρχίας Άκι (Divisione Acqui) που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εκτέλεσαν τους περισσότερους απ' αυτούς.

fisk

Στην Κεφαλονιά αναπτύχθηκε ισχυρό κίνημα Αντίστασης από το ΕΑΜ, ενώ κατά την περίοδο του Εμφυλίου δόθηκαν πολλές μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών, που δρούσαν στο νησί μέχρι τα τέλη του 1949.

Myrtospan

Η Κεφαλονιά πλήγηκε από τους μεγάλους σεισμούς του 1953, όταν ισοπεδώθηκαν όλα σχεδόν τα οικήματα του νησιού. Από τους περίπου 120.000 πριν τους σεισμούς, στο νησί παρέμεινα περίπου 25.000. Η μετανάστευση αυξήθηκε, ενώ αρκετοί κάτοικοι από φτωχότερα μέρη της Ελλάδος εγκαταστάθηκαν στο νησί. Σχετικά αργά αναπτύχθηκε ο τουρισμός του νησιού καθώς οι Κεφαλονίτες συνήθως είχαν έσοδα από τη ναυτιλία.

fiskardo-boats

Αξιοθέατα

Τα κάστρα της Κεφαλονιάς, του Αγίου Γεωργίου που υπήρξε και πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και το Κάστρο της Άσσου, θα σας γνωρίσουν τη ιστορία της Βενετοκρατίας. Ένα ταξίδι στην ιστορία που δυστυχώς στη Κεφαλονιά δεν μπορούν να σας το προσφέρουν πολλές ανθρώπινες κατασκευές καθώς από τους καταστρεπτικούς σεισμούς είναι λιγοστά τα κτήρια που άντεξαν. Όμως τα λίγα αρχιτεκτονικά μνημεία που έχουν διασωθεί και αναστηλωθεί, θα σας μεταφέρουν μνήμες και χαρακτηριστικές εικόνες από τη προσεισμική Κεφαλονιά.

Δύο σημαντικά μουσεία το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό-Λαογραφικό βρίσκονται στο Αργοστόλι. Στο αρχαιολογικό θα δείτε τις απαρχές του πολιτισμούς της Κεφαλονιάς που κατοικήθηκε από τα πολύ παλιά χρόνια. Και στο λαογραφικό μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μοναδικές δημιουργίες του πρόσφατου λαικού πολιτισμού.

drogarati

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στη Κεφαλονιά. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην περιοχή των Χαλιωτάτων σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σάμη. Το βάθος του σπηλαίου της Δρογκαράτης φτάνει τα 95 μέτρα και οι επισκέπτες κατεβαίνουν από ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια που λόγω της αυξημένης υγρασίας είναι αρκετά επικίνδυνα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 18 βαθμοί κελσίου.

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα ζωντανό σπήλαιο καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του, σταγόνες πέφτουν παντού από τους σταλαγμίτες.

fiskardo3

Είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια στον ελλαδικό χώρο. Η μεγάλη κεντρική αίθουσα έχει διαστάσεις πάνω από 60 επί 40 και μεγαλύτερο ύψος 20 μέτρα. Η κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει πολύ καλή ακουστική και έχει χρησιμοποιηθεί για συναυλίες. Εκτός από τη κεντρική αίθουσα, στη διαδρομή για τους επισκέπτες, θα θαυμάσετε από κοντά υπέροχους σταλαγμίτες, σταλαχτίτες και μικρές λιμνούλες. Στα πλην του σπηλαίου είναι η φθορά που έχει υποστεί ο εξαιρετικός φυσικός διάκοσμος σε μερικά σημεία, μια βαρβαρότητα που σε μελαγχολεί και ο κακός φωτισμός. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26740 23302 και το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό όλες τις μέρες και μέχρι τις 8 το βράδυ.

melissani

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη

Εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χιλιόμετρα από τη Σάμη. Η οροφή της κεντρικής αίθουσας του σπηλαίου έχει πέσει. Έτσι έχουν δημιουργηθεί δύο τμήματα, ένα ανοιχτό και ένα σκεπασμένο. Η ξενάγηση στο σπήλαιο γίνεται με βαρκούλες. Ξεκινάει από το ξεσκέπαστο τμήμα του σπηλαίου και όπου το φως παιχνιδίζει στο νερό και τα τοιχώματα και συνεχίζεται στο σκεπασμένο τμήμα.

Το μήκος του λιμνοσπήλαιου στη Μελισσάνη είναι 160 μέτρα και το μεγαλύτερο βάθος της λίμνης είναι 39 μέτρα. Στο κέντρο της λίμνης εκεί όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου κατά την αρχαιότητα. Γι' αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών. Η διαδρομή παρόλο που είναι μικρή είναι πανέμορφη και οι οδηγός της βάρκας αναλαμβάνει και τη ξενάγηση. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες μέχρι το βράδυ και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26740 22997.

kastro ag

Κάστρο της Άσσου

Το κάστρο της Άσσου αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Βενετών. Το έχτισαν τα πρώτα χρόνια της κατάκτησης της Κεφαλονιάς σε ένα ιδανικό σημείο, στην χερσόνησο της Άσσου που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λουρίδα γης. Το κάστρο υπήρξε για αρκετά χρόνια η πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς αν και η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για οικιστική ανάπτυξη. Όταν μάλιστα οι Βενετοί κατέλαβαν και τη Λευκάδα το κάστρο έχασε τη στρατηγική του αξία και έτσι σιγά σιγά ήρθε η παρακμή. Παρόλο που το κάστρο έχει υποστεί μεγάλες φθορές από το χρόνο, αξίζει να το περπατήσετε. Η θέα του Ιόνιου από τη μια μεριά αλλά και της Άσσου από την άλλη, που είναι χτισμένη στη στενή λουρίδα γης που ενώνει τη στεριά με το κάστρο, είναι μαγευτική.

assos-by-night

Καταβόθρες - Κεφαλονιά Αξιοθέατα

Η Κεφαλονιά είναι γεμάτη με σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, κάτι σαν ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας. Στα γεωλογικά αξιοθέατα περιλαμβάνονται και οι καταβόθρες που βρίσκονται στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων 2 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι. Οι καταβόθρες είναι ανοίγματα στο έδαφος δίπλα στη θάλασσα, όπου μπαίνει και χάνεται το θαλασσινό νερό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα νερά που χάνονται στις Καταβόθρες στο Αργοστόλι, αφού διασχίσουν από υπόγεια περάσματα το νησί, καταλήγουν στον όρμο της Σάμης 30 χιλιόμετρα μακριά. Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο που τα παλιότερα χρόνια πρέπει να ήταν πολύ πιο έντονο από ότι σήμερα και η δύναμη της ροής των νερών χρησιμοποιήθηκε για να κινεί έναν νερόμυλο. Σήμερα εξακολουθεί η ροή των νερών αλλά με μικρότερη ένταση. Στην περιοχή είναι χτισμένο ένα τουριστικό περίπτερο που λειτουργεί ως εστιατόριο και θα δείτε επίσης τον τεράστιο τροχό από τον νερόμυλο, αχρησιμοποίητο πια.

katelios

Παραλίες

Παραλία Μύρτος

Ο Μύρτος είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς, αν όχι η γνωστότερη. Ο Μύρτος από πολλούς συγκαταλέγετε σε πίνακες που τον κατατάσσουν στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Στη δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου.

Παραλία Σκάλα

Η παραλία της Σκάλα στο ομώνυμο χωριό είναι από τις ωραιότερες στη Κεφαλονιά. Στις παραλίες που απλώνονται σε αυτό το νοτιότερο άκρο της Κεφαλονιάς, καθώς και στη εκπληκτική βλάστηση.

Παραλία Αντίσαμος

Η παραλία της Αντίσαμου βρίσκεται στο κόλπο στην πίσω πλευρά της Σάμης και βλέπει την νότια Ιθάκη. Πανέμορφη παραλία με τυρκουάζ πεντακάθαρα νερά και άσπρο ψιλό βότσαλο.

Παραλία Κατελειός

Τη παραλία του χωριού Κατελιός θα την βρείτε στο δρόμο σας πηγαίνοντας για τη Σκάλα. Στρίψτε στο χωριό και συνεχίστε μέχρι τη παραλία που θα σας αποζημιώσει για τη μικρή παράκαμψη...

assos

Παραλία Καμίνια

Τεράστια ερημική παραλία τα Καμίνια, είναι από τις ωραιότερες παραλίες στη νότια Κεφαλονιά. Την παραλία θα την δείτε από ψηλά στο δρόμο για τη Σκάλα. Πρίν από το καταπράσινο χωριό Ρατζακλί θα στρίψετε δεξιά. Η παραλία είναι προσβάσιμη, αλλά στα πιο ωραία της σημεία θα φτάσετε με τα πόδια.

Άλλες παραλίες είναι: Άβυθος, Άμμες, Άγιος Θωμάς, Αγία Κυριακή, Βάτσα, Λουρδάς, Λέπεδα, Μακρύς Γιαλός, Πλατύς Γιαλός, Πετανοί, Πλατιά Άμμος, Τραπεζάκι κ.α.

Πώς να πάτε

Δρομολόγια πλοίων για τη Κεφαλονιά και την Ιθάκη θα βρείτε από τα κοντινά λιμάνια της Πάτρας και της Κυλλήνης. Αεροπορικά δρομολόγια εκτελούνται στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου.

Διαβάστε επίσης

Ξυλόκαστρο: Tο «πράσινο ακρογιάλι» του Καρυωτάκη