ΦΑΡΜΑΚΟ

«Κλειδί» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα - Πότε έρχεται η ώρα της φαρμακευτικής δαπάνης

ΣΦΕΕ
(από αριστερά) Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ
ΣΦΕΕ

Την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική υγείας και φαρμάκου στη μετά COVID-19 εποχή επισημαίνει εκ νέου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με το ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική του Συνέλευση, την Τρίτη (17/05/2022). 

Βάση για το ψήφισμα αποτέλεσε η επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τη φαρμακευτική πολιτική, η οποία εντάχθηκε στο νόμο «Γιατρός για όλους». Με την επιστολή, ο Σύνδεσμος εξέφραζε την ανησυχία του, καθώς εκτιμά ότι οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις δεν δίνουν λύση στα διαχρονικά, μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: «Η πανδημία της COVID-19 έφερε στο φως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα κενά στα συστήματα υγείας, τα οποία οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση και στις πολυετείς στρεβλώσεις. Ταυτόχρονα, η δημογραφική κατάσταση, όπως η γήρανση του πληθυσμού, τα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και η αυξημένη συχνότητα των νεοπλασιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και φαρμάκων, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά. Στη χώρα μας, η Πολιτεία επενδύει για τη φαρμακευτική δαπάνη 26% λιγότερους πόρους από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και 47% λιγότερους από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ως εκ τούτου η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ελέγχου της ζήτησης δημιουργεί την υπέρβαση δαπάνης, η οποία καλύπτεται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω δυσθεώρητων και ανεξέλεγκτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback & rebates), αλλά και από τους ασθενεις» επισημαίνει ο ΣΦΕΕ στο ψήφισμα.

«Το clawback βλάπτει»

Η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, στην οποία ομιλητές ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ως εκ τούτου, έγινε αναφορά τόσο στην επίμαχη τροπολογία όσο και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με το χώρο του φαρμάκου.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε κατά την ομιλία του, ότι αν η Πολιτεία χρηματοδοτήσει καλύτερα το σύστημα υγείας, θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο περισσότερων νέων φαρμάκων, περισσότερων κλινικών μελετών, για μεγαλύτερη ανάπτυξη για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Παράλληλα, ευχήθηκε να είχαν εισακουστεί οι προτάσεις του ΣΦΕΕ και να υπήρχε μια πολιτική φαρμάκου με συνέχεια.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε ότι «δεν αρμόζει σε φιλελεύθερος πολιτικούς να διατηρούμε το clawback για δέκα χρόνια». Στην κατεύθυνση περιορισμού των επιβαρύνσεων, νομοθετήθηκε η ρήτρα συνυπαιτιότητας με την Πολιτεία για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και το «επενδυτικό» clawback. Η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, στόχο έχει να ρυθμίσει την κατανομή των υπερβάσεων και να θέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αυτό κάνει η κατάργηση του μεριδίου ανάπτυξης στον υπολογισμό του clawback και η εξισορρόπησή του με αύξηση στο rebate, σύμφωνα με τον Υπουργό. «Η αύξηση στο rebate δεν είναι ευχάριστη, αλλά έστω βάζει μια πιο σταθερή σχέση» είπε χαρακτηριστικά. Για το επιπλέον rebate 5% στα μοναδικά φάρμακα τα οποία δεν διαθέτουν γενόσημα και έχουν λιανική τιμή άνω των 10 ευρώ, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι στην ουσία αποτελεί μια προτροπή ώστε τα ακριβά φάρμακα να πάνε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Η αμέσως επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων έχει να κάνει με το να μπουν σε εφαρμογή ευρέως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έρθει η ώρα της συζήτησης για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με «κλειδί» τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτευχθούν οι μειώσεις στο clawback, όπως ορίζεται από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Χρειάζονται βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για να αντεπεξέλθει η χώρα στην πολύ σοβαρή δημοσιονομική επιβάρυνση από τις νέες θεραπείες, εξατομικευμένης φροντίδας, που έρχονται. Και το βάρος αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται από τη φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε. Το clawback βλάπτει ακόμα και από δημοσιονομική άποψη, αφού ταμειακά, μέρος του χρεώνεται στο έλλειμμα από την Eurostat, είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Τέλος, προανήγγειλε ότι θα εγκριθεί το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν προς συμψηφισμό με το clawback.

Το μήνυμα του ΣΦΕΕ

Την ανάγκη για αγαστή συνεργασία με την Πολιτεία επισημαίνει, τέλος, ο ΣΦΕΕ στο ψήφισμά του, διατυπώνοντας παράλληλα τα άμεσα αιτήματά του: «Κατανοούμε πλήρως τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά η κατάσταση αυτή απαιτεί αγαστή συνεργασία και όχι λήψη βιαστικών και μη αιτιολογημένων αποφάσεων που η εφαρμογή τους θα επιφέρει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Ζητάμε:

· Την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης

· Την επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών

· Την ουσιαστική εφαρμογή των όρων του πλάνου ανασυγκρότησης για μείωση του συνόλου των επιστροφών ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι απλά "λογιστική τακτοποίηση" των αριθμών.

· Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται».

Διαβάστε επίσης:

Ο ΣΦΕΕ γιόρτασε τα 40 χρόνια του - Καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία