ΥΓΕΙΑ

Χωρίς συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο - Πάνω από 1,8 εκατ. εμβολιασμοί

Φαρμακεία
Τα κρούσματα είναι χαμηλά μέχρι στιγμής, όμως οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα υπάρξει έξαρση
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα Υπουργική Απόφαση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αναμένεται το επόμενο διάστημα, με την οποία θα επιτρέπεται η προμήθεια του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης απευθείας από τα φαρμακεία, χωρίς να έχει προηγηθεί συνταγογράφηση.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί ότι τα εμβόλια που έχουν διατεθεί στα φαρμακεία επαρκούν κατ’ αρχάς για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό. Το σύστημα θα ανοίξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα είναι χαμηλά στη χώρα, όμως οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα υπάρξει έξαρση, τόσο της γρίπης όσο και άλλων ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Χαρακτηριστική είναι η λεγόμενη «τριδημία», όρος με τον οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούν για ταυτόχρονη έξαρση γρίπης, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και κορονοϊού, τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την άρση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης για το αντιγριπικό εμβόλιο, σε συνέντευξή του στον ANT1. «Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να μην χρειάζεται ραντεβού ή συνταγογράφηση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Η ανακοίνωση του κ. Πλεύρη, όμως, προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσθέτει ότι η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης. Επιπλέον, ο ΠΙΣ τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές. Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Πάνω από 1,8 εκατ. εμβολιασμοί

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, μέχρι χθες, Πέμπτη (17/11/2022) είχαν διενεργηθεί 1.876.469 εμβολιασμοί, οι οποίοι καταχωρήθηκαν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Συνολικά, έχουν συνταγογραφηθεί 2.207.280 εμβόλια, επομένως πάνω από 330.000 εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα τα οποία δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Χρόνιες παθήσεις ήπατος

- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

- Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Αντιγριπικό εμβόλιο και COVID-19

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:

- Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.

- Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

- Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: Νωρίτερα φέτος η έξαρση των ιώσεων

Πλεύρης: Τέλος η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο

Προειδοποιούν οι ειδικοί για «βαρύ» χειμώνα με γρίπη, RSV και κορονοϊό