Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: Στην τελική ευθεία οι διορθώσεις των 78 ενστάσεων

Newsroom Newsroom

Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων: Στην τελική ευθεία οι διορθώσεις των 78 ενστάσεων

Τη Δευτέρα (07/12/2015) κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών φαρμάκων, το έργο της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να συνεδριάσουν για μία ακόμη φορά – ήδη την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασαν επί δύο ημέρες- προκειμένου να διορθώσουν λάθη με στόχο να εξαλειφθούν στρεβλώσεις και να εκδοθεί κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα το δελτίο τιμών φαρμάκων με υπογραφή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 ενστάσεις από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει μειώσεις στην πλειοψηφία του, αλλά και κάποιες διορθώσεις (με τιμές ελαφρά προς τα πάνω) για όσα φάρμακα είχαν αδικηθεί και κυκλοφορούσαν στην αγορά με λάθος τιμές.

Η γενική ανακοστολόγηση αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του καινούριου χρόνου, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες.

Όσον αφορά το clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, να σημειώσουμε ότι αυτό θα ισχύσει από το 2016 η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι πάντως της φαρμακοβιομηχανίας θα το προσβάλουν δικαστικά.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η προστασία στα off-patent και στα γενόσημα από τις επόμενες ανατιμολογήσεις. Κυκλοφόρησε ήδη το ΦΕΚ με την κατάργηση της προστασίας των τιμών σε off patent και γενόσημα που κυκλοφορούσαν με τιμές κάτω των 12 ευρώ και 7,8 ευρώ αντίστοιχα.

Το μέτρο αυτό, αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Ωστόσο όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με την εν λόγω ρύθμιση συντελείται οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, οι τιμές στα παλιά δοκιμασμένα φάρμακα μειώνονται δραματικά, απορρυθμίζεται η αγορά, ενώ ένας υγιής κλάδος που προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία, στοχοποιείται για πολλοστή φορά και είναι έτοιμος να αφανισθεί.

Πηγή: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved