Σε διαβούλευση το προσχέδιο της απόφασης για το νοσοκομειακό clawback

Newsroom Newsroom

Σε διαβούλευση το προσχέδιο της απόφασης για το νοσοκομειακό clawback

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αναφορικά με το νοσοκομειακό clawback και οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας αναμένουν το προσχέδιο –όπως τους υποσχέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας– προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, εφόσον το clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί νόμο του κράτους και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, αυτό που ζητήσαμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό είναι τουλάχιστον να διαμορφώσουμε από κοινού κάποια βασικά ζητήματα που θα άπτονται της υπουργικής απόφασης.

Αυτό θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ενώ την Τετάρτη ο ΣΦΕΕ έχει προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες του νέου αυτού χαρατσιού, που προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία στην φαρμακευτική αγορά.

Το clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη περιλμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει τα 13 προαπαιτούμενα προκειμένου να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ από την συμφωνία με τους Θεσμούς. Αν και στην εν λόγω διάταξη δεν αλλάζουν τα όρια της δαπάνης ανά έτος, γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην κατανομή του ορίου δαπανών μεταξύ νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, επεξήγηση η οποία υπενθυμίζεται δεν είχε προβλεφθεί στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού, πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται clawback (θα εισπράττεται ή θα συμψηφίζεται), ορίζεται στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 57,9 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 530 εκατ. ευρώ για το 2018 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 55,7 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νοσοκομειακό clawback, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αντέδρασαν εντονότατα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο απαράδεκτο, πρόχειρο, παγκόσμια πρωτοτυπία, το οποίο πλήττει βάναυσα τους ασθενείς, την δημόσια υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ επιπλέον δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και σηματοδοτεί τη σπατάλη στα νοσοκομεία. Αξίζει δε να σημειωθεί για την ιστορία, ότι το μέτρο δεν ήταν επινόηση των Θεσμών!

Με το εν λόγω μέτρο, τίθενται ορισμένοι προβληματισμοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ που πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως:

Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία (εκτός από 15) δεν έχουν ηλεκτρονική διασύνδεση, άρα οι όποιες παραγγελίες των φαρμάκων δεν μπορούν να ελέγχονται, ενώ δεν γνωρίζουμε το ύψος της δαπάνης και πώς διαμορφώνεται κάθε στιγμή, οι ευθύνες των διοικητών στα νοσηλευτήρια του ΕΣΥ θα είναι μεγάλες όσον αφορά τις προμήθειες, πώς θα διανέμεται το budget, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι δεν γίνονται διαγωνισμοί στο ΕΣΥ για τα φάρμακα και από αυτούς θα υπήρχε σημαντική εξοικονόμηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved