ΦΑΡΜΑΚΟ

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέθεσε την Τρίτη (28/06/2016) αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τους όρους απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, σε συνέντευξη Τύπου, στόχος είναι να κλείσει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση επιχειρηματιών και φαρμακευτικών εταιρειών στα φαρμακεία και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και μπορούν να ανοίγουν πλέον φαρμακεία ιδιώτες πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη φαρμακοποιοί). Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και η αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει στο ΣτΕ προ δύο μηνών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ο ΦΣΑ, στην αντίστοιχη αίτηση ακύρωσης, ανέφερε ότι οι επίμαχες Υπουργικές Αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών στην ανάπτυξη της οικείας αγοράς με πολύ απλά τεχνάσματα».

Υπενθυμίζεται ότι άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, μεταξύ των άλλων, σε φαρμακοποιούς και φυσικά πρόσωπα πολίτες (ιδιώτες) κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή εταιρείας (ΕΠΕ) και θα υπάρχει υποχρεωτικά συνέταιρος (μέτοχος) φαρμακοποιός με μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου 20%.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ στη συνέντευξη Τύπου, κατέθεσε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ έχει ζητήσει πολλές φορές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκείνη δεν ανταποκρίνεται.

Πηγή: Onmed.gr