ΦΑΡΜΑΚΟ

Αγώνας δρόμου να ελαφρυνθεί το clawback και να μην μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη

Αγώνας δρόμου να ελαφρυνθεί το clawback και να μην μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη

Αγώνα δρόμου -για την ακρίβεια κατοστάρι- προκειμένου να πείσουν τους Θεσμούς να ελαφρυνθεί το clawback για τη φαρμακοβιομηχανία και να μην υπάρξει νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, πραγματοποιούν τις ημέρες αυτές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η συνάντηση που είχαν χθες (25/10/2016) με τους επικεφαλής των Θεσμών ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, εκπρόσωπος από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης και η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, έγινε σε καλό μεν κλίμα, ωστόσο σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχε μία υποψία... κομμένης ανάσας για το που θα καταλήξει τελικά η συζήτηση αναφορικά με την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Και η αλήθεια είναι ότι ο πολύς Τζουζέπε Καρόνε, γκρίνιαξε για την υπέρβαση που σημειώνεται, αποζημιώθηκε όμως λίγο μετά, όταν είδε και άκουσε την πολυσέλιδη έκθεση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον τις τεκμηριωμένες απόψεις του τεχνοκράτη κ. Μπερσίμη και το γεγονός αυτό, ίσως αποτελέσει ένα καλό χαρτί για την κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας!

Η συζήτηση – που διήρκεσε για πολλές ώρες – επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της υπέρβασης της δαπάνης και στην αναγκαιότητα του ελέγχου και του εξορθολογισμού. Επίσης ο κ. Καρόνε άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον, την προσπάθεια για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη διαδικασία για τον νέο τρόπο εκκαθάρισης.

Άλλες πληροφορίες επίσης από τη χθεσινή συνάντηση, κάνουν λόγο για έναν αγώνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ελαφρύνει την φαρμακοβιομηχανία από το clawback. Φυσικά να θυμίσουμε, ότι από το 2017 ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όπως είναι λογικό, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όχι να φθάσει εφέτος σε δυσθεώρητα ύψη ώστε να πέσει εικονικά (και όχι ουσιαστικά) τον επόμενο χρόνο.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, είναι η μείωση του clawback κατά 30% να μην είναι τεχνητή και το ποσό αυτό, μεταφερθεί στο rebate, διότι η αγορά δεν αντέχει καμία περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Άλλωστε για τον λόγο αυτόν, πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα οι συναντήσεις μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου.

Να θυμίσουμε στην συνέχεια, μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης στην έκθεσή του αναφορικά με τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης:

- Εισαγωγή ελέγχων συνταγογράφησης στα Ηλεκτρονικά Συστήματα και στις διαδικασίες αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ

- Αναδιαμόρφωση και ενοποίηση του συστήματος rebate με άξονα ένα δικαιότερο price/volume

- Μέτρα για την μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων

- Δέσμη αλληλένδετων μέτρων για την ταυτοποίηση και την παρακολούθηση της επιπρόσθετης αξίας φαρμάκων.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr