ΦΑΡΜΑΚΟ

Η πρόεδρος του ΕΟΦ για τη φαρμακευτική κάνναβη: Θεραπευτικές εφαρμογές και επιδράσεις

Η πρόεδρος του ΕΟΦ για τη φαρμακευτική κάνναβη: Θεραπευτικές εφαρμογές και επιδράσεις

Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινό αναφορικά με τη φαρμακευτική κάνναβη, έδωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κατερίνα Αντωνίου, στη διάλεξη με τίτλο «Κανναβινοειδή: Φαρμακολογικές Ιδιότητες και Θεραπευτικές Εφαρμογές», που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς στις φαρμακολογικές επιδράσεις των κανναβινοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, μέσω του «κανναβινοειδούς συστήματος» του εγκεφάλου, η λειτουργία του οποίου ρυθμίζεται με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς των νευρομεταβιβαστών. Κανναβινόλη σε φαρμακευτική μορφή έχει χορηγηθεί σε σειρά νοσημάτων, κυρίως ερευνητικά μέχρι σήμερα. Οι ενδείξεις αφορούν κυρίως αντιεμετική δράση στη χημειοθεραπεία, ορεξιογόνο δράση για την αντιμετώπιση της καχεξίας που συνοδεύει διάφορα νοσήματα και αναλγησία, με βασικότερη την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου και του πόνου στους καρκινοπαθείς.

Μελετώνται ακόμα αρκετές πιθανές ιατρικές χρήσεις για θεραπεία του γλαυκώματος, για αυτοάνοσα νοσήματα, Alzheimer, φλεγμονή, επιληψία και νευροψυχιατρικές διαταραχές. Η έρευνα, επίσης, έχει στραφεί και στην ανάπτυξη νέων σκευασμάτων, τα οποία όμως δεν περιέχουν το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό THC, το οποίο προκαλεί ευφορία και εξάρτηση.

Αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται περίπου 600 μελέτες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και άλλες τόσες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί μητρώο ασθενών για να καταγραφεί το αποδεδειγμένο όφελος στην αντιμετώπιση του πόνου.

Οι κύριες επιδράσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν κυρίως:

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων