ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΙΣ συζητά με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το Επαγγελματικό Ταμείο

Ο ΠΙΣ συζητά με τους Ιατρικούς Συλλόγους για το Επαγγελματικό Ταμείο

Τα προβλήματα που απορρέουν από τον προσφάτως ψηφισθέντα ασφαλιστικό νόμο για όλον τον ιατρικό κλάδο, ανέλυσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, στη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, την Κυριακή 29 Μαΐου.

Ο κ. Βλασταράκος και ο πρόεδρος του Τομέα Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Στάθης Τσούκαλος, ενημέρωσαν για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο (υπαγωγή του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ και κατάργηση του κλάδου μονοσυνταξιούχων), τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το ΠΕΔΥ, τον ΕΟΠΥΥ, τα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τις φορολογικές επιβαρύνσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα. Η κατάργηση του κλάδου των μονοσυνταξιούχων από την 1η Ιανουαρίου 2016, δημιουργεί ένα ποσοστό αναπλήρωσης για τους μέχρι σήμερα υπαγόμενους σε αυτό, που ανέρχεται σε 9 ευρώ ετησίως (π.χ. για 30 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 270 ευρώ μεικτά). Με την αύξηση της προκαταβολής φόρου κατά 20% οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί θα έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, οι οποίες θα ανέρχονται στο 35% από το πρώτο ευρώ (δεν υπάρχει αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους). Έτσι, για κάθε 10 ευρώ, οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι 7 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενημέρωσε τους ιατρούς και για την προσπάθεια που κάνει μαζί με τους άλλους Υγειονομικούς Δευτεροβάθμιους Φορείς, ώστε ο κλάδος πρόνοιας να αποκοπεί, ως καθολικός διάδοχος του προηγούμενου τομέα του ΤΣΑΥ, και να δημιουργηθεί Επαγγελματικό Ταμείο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόσο τα αποθεματικά, όσο και τα μελλοντικά έσοδα του Τομέα, δεν θα απολεσθούν στη χοάνη του ασφαλιστικού συστήματος, όπως τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Ο κ. Τσούκαλος ενημέρωσε από την πλευρά του για την υφιστάμενη κατάσταση του ΤΣΑΥ - λειτουργική και οικονομική -και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Ταμείου.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, τον πρόεδρο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, και τους ιατρούς που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, τόσο για την πρόσκληση όσο για τον παραγωγικό διάλογο.

Σχετικές ειδήσεις