ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Ολιγωρία του ΕΟΠΥΥ στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τους γιατρούς

ΠΙΣ: Ολιγωρία του ΕΟΠΥΥ στην υπογραφή νέων συμβάσεων με τους γιατρούς

Η διαπραγμάτευση των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος, η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ – Μέλος Δ.Σ. Π.Ι.Σ. Άννα Μαστοράκου, ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου και ο αντιπρόεδρος Σπ. Κραμποβίτης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Γ. Βουγιούκας, ο εκπρόσωπος της ΠΕΙΦ Αναστάσιος Κρεμμύδας, ο εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Μεγάλων Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων) Ν. Παπαδημητρίου και ο εκπρόσωπος του ΠΕΙΚ (Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων) Αλ. Κοκκινάκης.

Ως εκπρόσωπος όλων των παρόχων υγείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βλασταράκος δήλωσε ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και την αξιοπρεπή ιατρική λειτουργία. Παράλληλα, ο Π.Ι.Σ. θα υπερασπίζεται τα επαγγελματικά δικαιώματα των παρόχων υγείας.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ανέφερε τις θέσεις του Συλλόγου, οι οποίες είναι η σύναψη συλλογικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για όσους ιατρούς το επιθυμούν, κατά πράξη και περίπτωση, την άμεση εξόφληση των παρόχων υγείας, όπως ορίζει η σύμβαση (εντός 60 ημερών) και τον ποιοτικό έλεγχο των παρόχων μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους που εκδίδουν την άδεια λειτουργίας ή τον ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, θεωρεί απαράδεκτο να επιβαρύνονται επιπλέον οι πάροχοι, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν μήνες, ή πληρώνονται καθυστερημένα για επιπλέον υπηρεσίες ποιοτικού ελέγχου.

Ο κ. Βλασταράκος συζήτησε με τους παρόχους όλα τα σημεία της σύμβασης που έχει υποβληθεί από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι ο Π.Ι.Σ. ως σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα Υγείας, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να συμβάλει στη στήριξη του ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει να επιχορηγήσει Νοσοκομεία και Ιδιωτικούς Φορείς, καθώς και τους λοιπούς παρόχους υγείας, οι οποίοι προσφέρουν στο σύστημα χωρίς να έχουν ακούσει έστω ένα «ευχαριστώ».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν, στο σύνολό τους, ότι όλοι μαζί κάτω από την ομπρέλα του Π.Ι.Σ., μπορούν να ενισχύσουν τη δράση τους για να εκτελέσουν το καθήκον τους, όπως επιβάλλει η ιατρική δεοντολογία, αλλά και οι απαιτήσεις των πολιτών.

Τέλος, ο Π.Ι.Σ. θεωρεί ότι υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι οι νέοι ιατροί δεν αξιοποιούνται καταλλήλως και μένουν στην ανεργία, την υποαπασχόληση, ή αναγκάζονται να μεταναστεύσουν αφού δεν τους δίδεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Πιστεύει δε, ότι δεν είναι εύκολο να υπογραφούν νέες συμβάσεις μέχρι τις 30.6.2016, οπότε λήγουν οι παλαιές. Ο Π.Ι.Σ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, αλλά εκφράζει και την αγωνία του για τη περίθαλψη των πολιτών.

Σχετικές ειδήσεις