ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Με ένδικα μέσα και συστράτευση απαντούν οι γιατροί στον ασφαλιστικό νόμο

ΙΣΑ: Με ένδικα μέσα και συστράτευση απαντούν οι γιατροί στον ασφαλιστικό νόμο

Τη μεγάλη τους αγωνία για το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό εξέφρασαν οι γιατροί στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το Σάββατο (04/02/2017), με τη μεγάλη τους συμμετοχή και τα ερωτήματα που έθεσαν.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος οδηγεί τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους συνταξιούχους στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ συγχρόνως απειλεί τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην πανιατρική συγκέντρωση -ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα «Ασφαλιστικός –φορολογικός νόμος, οι συνέπειές του για τους γιατρούς», μίλησαν για ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο ανθρωποκτόνο νομοθέτημα, για το οποίο εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων. Τα ζητήματα αυτά θα αξιοποιήσει ο ΙΣΑ στη νομική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο άδικος και κοινωνικά ανάλγητος νόμος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους ενώ κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, οδηγώντας τους στην ξενιτιά. «Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές. Καλούμε όλο τον επιστημονικό κόσμο να συστρατευτεί ενάντια στα ειδεχθή αυτά μέτρα και ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση καθώς υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων γενεών. Ζούμε ιστορικές στιγμές και όλοι έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ρωμανιάς, οικονομολόγος και πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην ομιλία του με θέμα «Το καθεστώς συνταξιοδότησης των γιατρών με τη νέα νομοθεσία», επισήμανε ότι από τις 16 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί εννέα νόμοι για το συνταξιοδοτικό που αλληλοαναιρούνται. «Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος, τόσο μεγάλης σημασίας, χωρίς να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη. Το νέο σύστημα που ξεκινά με έλλειμμα 1 δισ., δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και κοινωνική ασφυξία ενώ δυναμιτίζει τις συντάξεις χωρίς καμία προοπτική. Πρόκειται για ένα πρόχειρο και θνησιγενές μόρφωμα, το οποίο δεν προβλέπει μεταξύ άλλων τι θα συμβεί μετά το 2018».

isa asfalistiko3

Στη συνέχεια ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου μίλησε για την «Κρίση του ασφαλιστικού συστήματος» και παρουσίασε τις αιτίες καθώς και προτάσεις για την υπέρβασή της. «Τα χρόνια του μνημονίου οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από 48 δισ. Ουσιαστικά μετακυλίθηκε η κρίση στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους, την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα κατά των συνταξιούχων και του ελληνικού λαού», τόνισε.

Στις «συντάξεις και στις νέες εισφορές των γιατρών», αναφέρθηκε ο Διονύσιος Τεμπονέρας, δικηγόρος - εργατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι από το νέο σύστημα πλήττονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι χήρες και τα άτομα με αναπηρία. «Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του νέου νόμου είναι ότι οι συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία είναι πενιχρές ενώ θεσπίζει ως όριο ηλικίας το 55ο έτος για τις συντάξεις χηρείας. Το νέο σύστημα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθεροεπαγγελματίες καθώς και στην αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Από την πλευρά της, η Νομικός Σύμβουλος του ΙΣΑ, Ελένη Παπαευαγγέλου, μίλησε για τη νομική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε στα ένδικα μέσα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ΙΣΑ. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αποτελεί πρόκριμα για την νομιμότητα. Επίσης εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων τα οποία αφορούν την αρχή της αναλογικότητας, την επαγγελματική ελευθερία ,την πρόσβαση στην επαγγελματική δραστηριότητα και την αρχή της ισότητας», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο φοροτεχνικός του ΙΣΑ, Θεόδωρος Μπαρμπούρης, μίλησε για το νέο φορολογικό καθεστώς των γιατρών τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο κάθε ιατρό και κάθε επιστήμονα αφού το ποσοστό της άμεσης φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς ξεπερνάει το 60 % του καθαρού εισοδήματος, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας των ασφαλισμένων. Πρόκειται για τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα χωρίς καμία απολύτως ανταποδοτικότητα».

Σχετικές ειδήσεις