ΥΓΕΙΑ

Ευρεία συνεννόηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ζητά ο ΠΙΣ

Ευρεία συνεννόηση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ζητά ο ΠΙΣ

Χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, η οποία θα προέρχεται από ευρεία συνεννόηση κυβέρνησης, κομμάτων και φορέων, ως μέρους ενός δομημένου και ασφαλούς συστήματος υγείας, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, διατύπωσε τις θέσεις του Συλλόγου για το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων και Πολύπλοκων Νοσημάτων και άλλες διατάξεις», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, στο σημερινό περιβάλλον των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που επηρεάζουν την ψυχική λειτουργία και προκαλούν ψυχικές διαταραχές σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών, αποτελεί φιλόδοξη προοπτική. Όπως και οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του Ν.2716/1999 και του Ν.4272/2014, έχουν προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούν οργάνωση σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος υγείας με αποφασιστική αρμοδιότητα και όχι γνωμοδοτική των τομεακών επιτροπών, με ευρεία γραμματειακή στήριξη των τομεακών επιτροπών ψυχικής υγείας και προσωπικό το οποίο αναλίσκοντας μεγάλο χρόνο λειτουργίας, χρειάζεται και τα ανάλογα κίνητρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αναφορικά με τα δικαιώματα των ασθενών, ο κ. Βλασταράκος χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών υγείας και των οικογενειών τους, ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν ερωτήματα «ως προς την πραγματικότητα συμμετοχής», καθώς είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν αρκετοί πιστοποιημένοι φορείς ληπτών ψυχικής υγείας.

Σχετικές ειδήσεις