ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δικτατορικό έκτρωμα ο ΠΙΣ – Τι απαντά ο Βλασταράκος

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δικτατορικό έκτρωμα ο ΠΙΣ – Τι απαντά ο Βλασταράκος

Με μια προσωπική του δήλωση απαντά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και στη νέα του ανακοίνωση με τίτλο «Οι αποφάσεις του ΠΙΣ βλάπτουν σοβαρά τους γιατρούς της Αθήνας».

Το θέμα είναι και πάλι το σχέδιο νόμου για την Ιατρική Νομοθεσία και το πλαίσιο λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων. Στην επίμαχη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «η πρωτοφανής και προφανής προσπάθεια, που διαπνέει το σύνολο των προτεινομένων διατάξεων, για την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων και των ιατρών μελών τους, αλλά και των επαγγελματικών ενώσεων καθώς και των Επιστημονικών Εταιρειών μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών, απλά ένα δηλαδή δικτατορικό έκτρωμα».

Σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τους εκλέκτορές του στον ΠΙΣ, την Τρίτη (29/08/2017) επισημάνθηκαν τέσσερα κρίσιμα ζητήματα, κατά τον ΙΣΑ:

• Είναι η πρώτη φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκφράσει και να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα των ιατρών της Αθήνας.

• Ο ΙΣΑ δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μελών του και ισχυροποιώντας την εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

• Γίνεται για πρώτη φορά ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ! Πρόκειται για μια παράλογη και προσβλητική για τους ιατρούς της Αθήνας διαδικασία που έχει αποτέλεσμα να πρέπει να μεσολαβήσουν μήνες προκειμένου να απαντηθούν ακόμα και απλά ερωτήματα που έθεσαν μέλη του ΙΣΑ.

• Οι γιατροί της Αθήνας ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του ιατρικού σώματος της χώρας έχουν μόλις το 8% στην εκπροσώπηση της ΓΣ του ΠΙΣ. Το ζήτημα της αναλογικότητας είναι το πρώτο πράγμα που θα ανέμενε κανείς μία δημοκρατική αρχή και μία αριστερή κυβέρνηση να επιδιώξει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι επίμαχες διατάξεις δεν τροποποιούνται αποδυναμώνοντας και φιμώνοντας τους ιατρούς της Αθήνας.

Ο ΙΣΑ, μάλιστα, ζητά την τροποποίηση της διάταξης αυτής, διαφορετικά θα διεκδικήσει την καταβολή εισφορών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησής του.

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, ο κ. Βλασταράκος στην απάντησή του αναφέρει: «Με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φιμώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, απεναντίας ενισχύεται η φωνή όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και των μικρότερων Συλλόγων. Μάλιστα, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ το 2014, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, ενισχύει αυτή την άποψη. Έκτοτε έχει κατ’ εξακολούθηση υποβληθεί αίτημα σε όλες τις κυβερνήσεις, τόσο από το Δ.Σ όσο και από τη Γ.Σ. του ΠΙΣ, να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της νέας Ιατρικής Νομοθεσίας.

Σέβομαι τις όποιες απόψεις διατυπώνονται, αλλά πρώτα ως πρόεδρος του ΠΙΣ οφείλω να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΠΙΣ, όπως η Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο του ΠΙΣ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Παράλληλα, οφείλω να προασπίζω τα συμφέροντα του συνόλου των ιατρών της χώρας, είτε αυτοί ανήκουν σε μεγάλο, είτε σε μικρότερο Ιατρικό Σύλλογο».

Σχετικές ειδήσεις