ΣΕΙΒ: Τέλος στην απευθείας κάλυψη εξόδων των γιατρών για εκπαιδευτικές εκδηλώσεις

ΣΕΙΒ: Τέλος στην απευθείας κάλυψη εξόδων των γιατρών για εκπαιδευτικές εκδηλώσεις

Από την 1η Ιανουάριου 2018 τίθεται σε εφαρμογή ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) για την ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή πορεία και την αυτορρύθμιση του κλάδου.

Ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς, συμμετείχε ως ομιλητής σε Διημερίδα με θέμα «Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: Καταπολεμώντας τη Διαφθορά για την προώθηση της Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης». Τη Διημερίδα οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις 28-29 Νοεμβρίου 2017 και παρευρέθηκαν εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, της ελληνικής κυβέρνησης και τεχνοκράτες από τον ιδιωτικό τομέα, με σημαντική εμπειρία σε θέματα συμμόρφωσης και πρόληψης της διαφθοράς. Οι ομιλητές ανέλυσαν τον ρόλο των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη μάχη κατά της διαφθοράς ειδικά στο επιχειρηματικό πλαίσιο.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μάλλον αποθαρρυντικό ενώ η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Λειβαδάς αναφερόμενος στις προκλήσεις διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, και ειδικότερα ο χώρος της Υγείας. Πρόσθεσε ότι «ο κύριος παράγων της κακοδαιμονίας στο Σύστημα Υγείας παραμένει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη σπατάλη σε ποικίλα πεδία, όπως παραδείγματος χάρη στην κατανάλωση φαρμάκων, στον υπερβολικό αριθμό απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και τον σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης αριθμό συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων». «Δυστυχώς», κατέληξε, «τα προκλητά ελλείματα αντιμετωπίζονται με τη στρεβλή και άδικη ‘Προκρούστειο’ λογική που επιφέρει το clawback. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυθαιρεσίας αποτελούν οι αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πολιτική αποζημίωσης των ταινιών σακχάρου, όπου οι τιμές άλλαξαν 3 φορές σε χρονικό περιθώριο μηνών, ενώ επιπλέον, ο κλάδος απειλείται με ρήτρα clawback απροσδιόριστου ακόμη ύψους».

Ο κ. Λειβαδάς υπενθύμισε ότι πρωταρχικός στόχος του ΣΕΙΒ παραμένει η δέσμευση στη διαφάνεια και την ορθή επιχειρηματική πρακτική παραθέτοντας στοιχεία από το πρόγραμμα αυτορρύθμισης των μελών του Συνδέσμου με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας. Οι εταιρείες-μέλη του ΣΕΙΒ παύουν να καλύπτουν από 01/01/2018 απευθείας έξοδα επαγγελματιών υγείας για παρακολούθηση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, με βάση τον επικαιροποιημένο Κώδικα. «Ο κλάδος παραμένει σταθερός στην πεποίθηση ότι η ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης γιατρών αποτελεί σημαντική υποχρέωση και ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες σε αναζήτηση των βέλτιστων και αποτελεσματικών ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ.