ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Αυτοί είναι οι όροι για τις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς – Πώς θα αμείβονται

ΕΟΠΥΥ: Αυτοί είναι οι όροι για τις νέες συμβάσεις με τους γιατρούς – Πώς θα αμείβονται

Στις θέσεις του εμμένει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ελάχιστο ωράριο απασχόλησης, συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, κατά κεφαλή αμοιβή και προαγορά επισκέψεων περιλαμβάνουν οι συμβάσεις, τις οποίες προτίθεται να συνάψει με τους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), για τους όρους των νέων συμβάσεων, την Παρασκευή (15/12/2017).

Ο Οργανισμός πρόκειται να συνάψει συμβάσεις και με οικογενειακούς ιατρούς (Παθολόγους-Γενικούς Ιατρούς-Παιδιάτρους) οι οποίοι θα λειτουργούν συμπληρωματικά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Οι οικογενειακοί ιατροί θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ημέρα και εβδομάδα και συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Ο πληθυσμός ευθύνης για τους οικογενειακούς ιατρούς γενικής ιατρικής ή παθολόγους υπολογίζεται στους 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ για τους οικογενειακούς παιδιάτρους στα 1.500 παιδιά. Θα αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο πληθυσμού ευθύνης τους (percapita), με περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως.

Για τους ειδικευμένους ιατρούς, η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι να εφαρμοστεί η προαγορά επισκέψεων, αναλόγως του ωραρίου το οποίο θα διατίθεται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Μέγιστος αριθμός επισκέψεων είναι οι 80 ανά εβδομάδα, ενώ η αμοιβή των γιατρών υπολογίζεται περίπου 1.400-1.500 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως.

Καμία απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή έξω από τις αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων, αντέτεινε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και επανέλαβε τις θέσεις του ιατρικού κόσμου. Ο ΠΙΣ ζητά συλλογική σύμβαση με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι.

Επίσης, τόνισε ότι η κάλυψη των αναγκών σε ειδικευμένους ιατρούς, πρέπει να αφορά το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ως προς το ύψος των δημοσίων δαπανών, το οποίο διατίθεται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ΠΙΣ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης. Έχουν περικοπεί οι δαπάνες υγείας στον προϋπολογισμό για το 2018, υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις μονίμων νοσοκομειακών ιατρών, η πλήρωση των οποίων προχωρά με αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, το Σχέδιο Νόμου για τις Ιατρικές Εταιρείες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, επισήμανε το ΔΣ του ΠΙΣ.

Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αποδυναμωμένο και λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, καθώς «οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να λαμβάνονται μέτρα τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε ιατρούς και ασφαλισμένους, αλλά και συνολικά στο σύστημα Υγείας- Περίθαλψης».

Σχετικές ειδήσεις