ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί καλούν τον ΕΟΠΥΥ να επαναφέρει την εμπορική ονομασία στη συνταγογράφηση

Οι γιατροί καλούν τον ΕΟΠΥΥ να επαναφέρει την εμπορική ονομασία στη συνταγογράφηση

Σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Επιστολή στους προέδρους του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, Σωτήρη Μπερσίμη και Αναστάσιο Τάγαρη αντίστοιχα, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με την οποία τους καλεί να αποσύρουν άμεσα τη φραγή για συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%.

Για το θέμα έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνει ο ΙΣΑ και διευκρινίζει προς τα μέλη του: «…αποτελεί όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση του κάθε ιατρού να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής και τις επιταγές της επιστημονικής του συνείδησης, να συνταγογραφεί μεν με τη δραστική ουσία, αλλά, παράλληλα, να υποδεικνύει στον ασθενή το καταλληλότερο κατά την κρίση του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς ή γενόσημο φάρμακο, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της Υπουργικής Απόφασης, συνεκτιμώντας και τις όποιες οικονομικές διαστάσεις. Τούτο επιβάλλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (άρθρ. 2 και 3 του ν. 3418/2005), αλλά και είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία, όπως, με τον πλέον σαφή τρόπο, δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 3802/14- ιδίως σκέψη 18)».

Μαζί με την απόσυρση της φραγής στη συνταγογράφηση, ο ΙΣΑ ζητά, επίσης, από τους κυρίους Μπερσίμη και Τάγαρη να σταματήσουν «μη νόμιμα να εγκαλούν, να καλούν σε απολογία και να επιβάλλουν πρόστιμα στους ιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους».

Σχετικές ειδήσεις