ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Αυθαίρετη εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση για τον διαβήτη

ΙΣΑ: Αυθαίρετη εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση για τον διαβήτη

Σε σφάλμα της ΗΔΙΚΑ αποδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) την αυθαίρετη εξαίρεση των παθολόγων από τη συνταγογράφηση εξετάσεων για τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την απενεργοποίηση του κωδικού για τη νόσο της υπερλιπιδαιμίας.

Το πρόβλημα προκάλεσε νέα ταλαιπωρία σε γιατρούς και ασθενείς, καθώς η ΗΔΙΚΑ αιφνιδιαστικά εξαίρεσε τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος – γλυκόζης (GL) ανά δείγμα και απενεργοποίησε τον κωδικό Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες.

Όπως τονίζει ο ΙΣΑ, ο σακχαρώδης διαβήτης αναμφισβήτητα εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία, για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι «οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις». Επίσης ακατανόητο είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες, που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και επισημαίνει στο υπουργείο Υγείας –για πολλοστή φορά- να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των όποιων αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, γιατί τότε υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση.