ΥΓΕΙΑ

Πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών – Πανηγυρίζουν στη ΝΔ

Πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών – Πανηγυρίζουν στη ΝΔ

Το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της κατέγραψε η «γαλάζια» παράταξη ΔΗΚΙ – ΙΣΑ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2018.

Η νίκη της ΔΗΚΙ – ΙΣΑ ήταν αναμενόμενη, το ποσοστό όμως που συγκέντρωσε, ξεπέρασε κατά πολύ αυτό του 2011, όταν η παράταξη της ΝΔ στους γιατρούς είχε και πάλι αυτοδυναμία στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Συγκεκριμένα, έλαβε 54,76% και 9 έδρες, ενώ το 2014 είχε 35,4% και 6 έδρες. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, οι δυνάμεις της ΝΔ μοιράστηκαν σε δύο ψηφοδέλτια, καθώς είχε κατέβει και η παράταξη ΝΙΚΙ – ΙΣΑ, η οποία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 11,83% και 2 έδρες.

Ο Γιώργος Πατούλης εξασφαλίζει μία ακόμα θητεία ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πιο σημαντικός όμως στην παρούσα φάση είναι ο «αέρας» αυτοδυναμίας με τον οποίο μπαίνει στην προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το όνομά του φέρεται να έχει «κλειδώσει» για την υποψηφιότητα της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής και όπως δήλωσε ο ίδιος «το ποσοστό που πετύχαμε είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου και αποτελεί βαθιά παρακαταθήκη για τις επόμενες νίκες που θα έρθουν».

Για τη Νέα Δημοκρατία, «τα νικηφόρα αποτελέσματα των εκλογών σε όλους τους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και η τεράστια νίκη του Γεωργίου Πατούλη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών δείχνουν ξεκάθαρα την απόλυτη αποδοκιμασία της αποτυχημένης πολιτικής του Ξανθού-Πολάκη από τον ιατρικό κόσμο», όπως δήλωσαν οι επικεφαλής του Τομέα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας.

Η αποδοκιμασία αυτή εκφράστηκε κατά κύριο λόγο στο αποτέλεσμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έφερε στην επιφάνεια και την υποβόσκουσα κόντρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών» σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς έλαβε 542 ψήφους (8,63%) και 2 έδρες, από 1.266 ψήφους (15,12%) και 3 έδρες στις προηγούμενες εκλογές. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της παράταξης, Παναγιώτης Ψυχάρης και Σπύρος Προβατάς, χρεώνουν το αποτέλεσμα στο υπουργείο Υγείας, αναφέροντας συγκεκριμένα τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό. Κάνουν λόγο για λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την αυθαίρετη διεύρυνση του ωραρίου στα Κέντρα Υγείας, τον εξαναγκασμό να μετατραπούν σε οικογενειακοί γιατροί, αλλά και την επικείμενη απόλυση 800 γιατρών με δικαστικές αποφάσεις στο τέλος του 2018. Μάλιστα, καταγγέλλουν «την άρνηση ανώτερων κυβερνητικών στελεχών γιατρών του υπουργείου Υγείας και μελών του Αγωνιστικού Μετώπου να ανανεώσουν την εγγραφή τους στον ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν καν στις εκλογές. Αυτό έδειξε περίτρανα και την απαξίωση τους απέναντι στην παράταξη». Πρόκεται για πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πολιτική στην Υγεία αποτελεί ένα από τα προβεβλημένα «χαρτιά» της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να δώσει θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στο κυβερνητικό έργο.

Σημαντικά ενισχυμένη βγήκε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό και αντιπροσώπους, αλλά και σε ψήφους, παρά τη μεγάλη μείωση της συμμετοχής. Η ΔΗΠΑΚ πήρε 520 ψήφους και 1 έδρα (8,28%), από 475 ψήφους και 1 έδρα (5,67%) το 2014. Παράλληλα, στις εκλογές για τους αντιπροσώπους για τις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, αυξάνοντας τους αντιπροσώπους της από 2 σε 4. Κάλεσμα στους «εργαζόμενους γιατρούς που βιώνουμε τα ίδια προβλήματα, να συναντηθούμε στους αγώνες για να εμποδίσουμε την κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης» απηύθυνε εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόσθεσε: «Από τη μεριά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ενημερώνουμε τους συναδέλφους, να αποκαλύπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και συνδικαλιστικών ηγεσιών στους Ιατρικούς Συλλόγους, να συμβάλλουμε στην οργάνωση και μαχητικοποίηση, στην αντεπίθεση για την προάσπιση των σύγχρονων αναγκών μας».

Μικρή πτώση σε ψήφους είχε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή» (ΑΡΣΙ - ΝΥΣΤΕΡΙ, Ριζοσπαστική Ενότητα Γιατρών, Ανεξάρτητοι) που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λαμβάνοντας 412 φέτος (6,56%) από 446 στις προηγούμενες εκλογές, ενώ διατήρησε τη 1 έδρα.

Το σχήμα «Συμπαράταξη Γιατρών - Μαχόμενοι Γιατροί» (προσκείμενο στο Κίνημα Αλλαγής) πήρε 320 ψήφους (5,10%) και 1 έδρα. Σημειώνεται ότι οι παρατάξεις «Θα πούμε την αλήθεια» (315 ψήφοι και 1 έδρα το 2014), «Ιατροί μπροστά» (351 ψήφοι και 1 έδρα το 2014) και «Συμπαράταξη Γιατρών» (145 ψήφοι), οι οποίες απαρτίζονταν από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, φέτος δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στην gallery του Newsbomb.gr