Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Το πρώτο περιέχει καφεΐνη, ενώ το δεύτερο είναι φτιαγμένο από φρούτα. Η απάντηση μοιάζει προφανής, όμως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα.

Ο καφές είναι για πολλούς «αναγκαίο κακό», καθώς τους βοηθά να ξεκινήσουν πιο άνετα τη μέρα τους ή να πάρουν μια δόση ενέργειας όταν αισθάνονται πως οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείπουν. Από την άλλη, τα smoothies παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι αγαπούν τον καφέ έχουν και πολλές άλλες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, κι έτσι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Όταν μάλιστα ερευνητές μελέτησαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες 130.000 ανδρών και γυναικών σε περίοδο 20 ετών, διαπίστωσαν ότι ο καφές ήταν ευεργετικός για την υγεία τους (Annals of Internal Medicine, 2008). Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο καφές δε σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr