Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Η νόσος που μεταδίδεται από τα φιλιά

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Η νόσος που μεταδίδεται από τα φιλιά

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μία ιογενής λοίμωξη που οφείλεται στον ιό Epstein – Barr (EBV), ο οποίος έλαβε το όνομα του από τους ερευνητές που τον ανακάλυψαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Η ταυτότητα του ιού που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση

Ο ιός αυτός ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και εκτός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης φαίνεται ότι συμμετέχει στην παθογένεια δύο σπάνιων μορφών κακοήθειας, του λεμφώματος Burkitt και του καρκίνου του ρινοφάρυγγα. Ο EBV είναι από τους συχνότερους ιούς και υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ 50% των παιδιών ηλικίας έως 5 ετών και 95% των ενηλίκων έως 40 ετών έχουν προσβληθεί από αυτόν. Ο ιός προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά συχνότερα νοσούν άτομα ηλικίας 10-35 ετών και ειδικότερα οι έφηβοι. Εμφανίζεται ως μικροεπιδημίες ή ατομικά περιστατικά και πιστεύεται ότι μεταδίδεται με το σίελο.

Ο χρόνος επώασης είναι συνήθως 7-14 ημέρες για τις μικρότερες ηλικίες και μπορεί να φτάσει τις 30-50 ημέρες για τους ενήλικες. Εάν η νόσος διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες τότε μιλάμε για χρόνια λοίμωξη από EBV. Λέγεται, χωρίς να έχει αποδειχθεί, ότι ο ιός αυτός μπορεί να είναι το αίτιο του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr