Ιδιωτικές Κλινικές: Σε αργό θάνατο ο κλάδος- επιστολή σε Πρωθυπουργό

Ιδιωτικές Κλινικές: Σε αργό θάνατο ο κλάδος- επιστολή σε Πρωθυπουργό

Μία ύστατη προσπάθεια προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι τα αλλεπάλληλα χαράτσια και ειδικότερα το clawback και το rebate θα δώσουν την χαριστική βολή και θα οδηγήσουν σε αργό θάνατο έναν υγιή κλάδο με χιλιάδες εργαζομένους πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, με επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Επιπλέον στην επιστολή- την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Ανδρέας Καρταπάνης- γίνεται αναφορά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημειώνοντας ότι «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, είμαστε σήμερα σε απελπιστική κατάσταση. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα στη διεκδίκησή μας να λάβουμε τα αυτονόητα: αυτά που μας χρωστάτε! Δεν είμαστε απρόσωπες εταιρίες. Είμαστε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που υποκαθιστούμε εδώ και δεκαετίες ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εθνικού συστήματος υγείας και είτε μας αντιμετωπίζετε ως επαίτες, είτε φορτώνετε στις πλάτες μας τα προβλήματα ενός ανίκανου δημόσιου συστήματος υγείας».

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρονται ακόμη τα εξής :

«Ο ιδιωτικός κλάδος υγείας βρίσκεται, πλέον, στο χείλος του γκρεμού. Βιώναμε εδώ και καιρό την οικονομική ασφυξία, τώρα έχουμε περάσει πια στο στάδιο του αργού θανάτου. Η επιβολή του claw back και του rebate αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δίνοντάς μας την χαριστική βολή. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, που αποτελεί επί της ουσίας απαξίωση και ευτελισμό των ιδιωτικών παρόχων υγείας, λόγω της αδράνειας και συνεχούς υπεκφυγής του ελληνικού κράτους που μας εμπαίζει. Την 1η Νοεμβρίου 2013 συναντηθήκαμε στο γραφείο σας, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας κ. Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υγείας κ. Μπέζα και δεσμευθήκατε προσωπικά, μεταξύ των άλλων, ότι θα τακτοποιηθούν μέχρι 31/1/2014 οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας για τις υπηρεσίες που, βάσει συμβατικών δεσμεύσεων, με συνέπεια προσφέραμε και οι οποίες αφορούν την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2011. Σήμερα, 4 μήνες μετά, με ευθύνη των συνεργατών σας, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα και είμαστε ο μοναδικός κλάδος που του οφείλονται τόσα πολλά από τόσο παλιά. Ο ιδιωτικός κλάδος της υγείας στην Ελλάδα παλεύει για την επιβίωσή του. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοί μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόλυτη αβεβαιότητα ως προς το άμεσο μέλλον τους, καθώς κάθε μέρα που περνάει κινδυνεύουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές εξ αιτίας της ασυνέπειας του κράτους. Είμαστε σε αρνητική τροχιά πέρα από τα όρια της λογικής.

Ο κλάδος καταρρέει διότι:

1. Το Δημόσιο δεν πληρώνει αυτά που μας χρωστάει από το 2007 μέχρι το 2011. Μάλιστα δεν έχουν καν ξεκινήσει οι απαιτούμενες εκκαθαρίσεις των τιμολογίων των οφειλών αυτών. Ως εκ τούτου παρότι τα χρήματα αυτά είναι με νομοθετικές διατάξεις δεσμευμένα για την πληρωμή των οφειλών αυτών προς εμάς, δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν. Το αναγνωρίσατε πλήρως, μας διαβεβαιώσατε ότι θα λυθεί, και μείναμε, με ευθύνη των συνεργατών σας στις αίολες υποσχέσεις.

2. Τόσο η τιμή αγοράς και πώλησης των φαρμάκων και των ειδικών υλικών, όσο και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στη Δημόσια Υγεία ορίζονται από το Κράτος, βρισκόμαστε δηλαδή de facto σε καθεστώς διατίμησης. Παρ ' όλ' αυτά, μας επιβάλλετε rebate και claw back που μας καταστρέφουν, αφού αναδρομικά, μονομερώς και χωρίς καμία λογική μας περικόπτετε τις συμφωνημένες αμοιβές μας, ζητώντας μάλιστα πίσω χρήματα τα οποία δεν έχουμε λάβει ποτέ!!! Clawback και rebate μαζί, κ. Πρωθυπουργέ, ξεπερνούν το 55% των οφειλών του κράτους προς τις ιδιωτικές κλινικές για ένα μόνο εξάμηνο! Για υπηρεσίες τις οποίες έχουμε ήδη προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και πληρώσει, όντας παράλληλα συνεπείς, τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο ίδιο το κράτος που περικόπτει τις αμοιβές μας! Eιδικά όσον αφορά στις εισηγμένες εταιρίες του κλάδου, τις οδηγείτε ουσιαστικά εκτός Κεφαλαιαγοράς.

3. Μας έχουν επιβληθεί συγκεκριμένοι οικονομικοί όροι στην μεταξύ μας σύμβαση οι οποίοι μονομερώς, αυθαίρετα και καταχρηστικά καταστρατηγούνται από τους αρμόδιους φορείς συνεχώς και παρ ' όλ' αυτά εμείς επί δύο και πλέον χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ κάνουμε υπομονή, λαμβάνοντας διαρκώς υποσχέσεις που δεν τηρούνται και δεσμεύσεις που δεν επιβεβαιώνονται, ελπίζοντας ότι τελικά θα βρεθεί κάποια λύση. Τελικώς τίποτα δεν επιλύεται και το μόνο που έχετε καταφέρει, με ευθύνη των συνεργατών σας, είναι να πλήξετε βαθύτατα τον ιδιωτικό τομέα. Απόδειξη αυτού οι δηλώσεις του κύριου Μανιαδάκη, συμβούλου του Υπουργού Υγείας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μετά από τόσα χρόνια «κάναμε μια τρύπα στο νερό» χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα.

πηγή: onmed.gr