Αμαλία Φλέμιγκ: Τα μέτρα προστασίας στην άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα (pics)

Αμαλία Φλέμιγκ: Τα μέτρα προστασίας στην άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφικό υλικό από την άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος Έμπολα, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.


Η άσκηση, στην οποία ήταν παρούσα τόσο η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) όσο και του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου.

Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας παρακολουθούμε:

- Την αφαίρεση ατομικών μέτρων προστασίας από τη νοσηλεύτρια νοσηλείας με παρακολούθηση από το ζευγάρι της με τη διαδικασία της διπλής εντολής (φωτ. 1-3)

- Την ομάδα υποδοχής στο χώρο καραντίνας, ιατρός- νοσηλεύτρια- απολυμαντής (φωτ. 4)

- Την ασφαλή προετοιμασία δείγματος αίματος σε συσκευασία τριών κυτίων (φωτ. 5)

- Τη διαδικασία απολύμανσης έξω από το χώρο καραντίνας για τους διασώστες (φωτ. 6)

- Τα ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού ΕΚΑΒ, με διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής, για μεταφορά με ΕΚΑΒ (φωτ. 7)

- Τα ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού, με διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής (φωτ. 8).

Παράλληλα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα της επιδημίας του Έμπολα θα επικρατήσει στις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που βρίσκονται στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από τον ιό, τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αναμένεται να εξετάσουν μέτρα για να αποτραπεί η είσοδος και η εξάπλωση του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε σχέση με πριν, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική.

«Για να εξασφαλιστεί η διαχείριση αυτών των 10.000 κλινών, χρειάζεται πολύ μεγάλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στα μέλη του προσωπικού αυτού ότι θα υπάρχει σύστημα που θα εξασφαλίζει την άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν. Είναι μια μείζονα πρόκληση για να εξαλειφθεί η εξέλιξη της νόσου επί του πεδίου», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μεικτό σύστημα επαναπατρισμού, ταυτόχρονα με ιδιωτικά αεροσκάφη εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας τα οποία έχει ναυλώσει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας.

Δεν τίθεται ωστόσο θέμα να σταλούν υπό την αιγίδα της ΕΕ στρατιώτες στις πληγείσες χώρες, όπως ζήτησε η ΜΚΟ Oxfam.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, κέντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος.

Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν κατευθείαν πτήσεις με τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Το Βέλγιο αρχίζει σήμερα προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας, πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Έμπολα χτυπάει την πόρτα μας

Συναγερμός για τον ιό Έμπολα και στην Ελλάδα

PHOTO GALLERY