Ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ

Ποινική δίωξη σε βάρος της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μελπωμένης Μαλλιώρη και του γενικού διευθυντή Δημητρίου Πλατανιά για απιστία στην υπηρεσία στρεφόμενη κατά του δημοσίου ασκήθηκε από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο.

Αφορμή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης στάθηκε αναφορά της τότε υφυπουργού Υγείας Ζέτας Μακρή προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Έτσι από την έρευνα προέκυψε ότι:

Ενώ στις 17 -5 - 2011 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αντικείμενο:

1. την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών στο πλαίσιο ελέγχου της διασποράς της νέας γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων .

2. τη δημιουργία νέων 17 κέντρων υποκατάστασης και παρακολούθησης της υγείας των χρηστών σε όλη την επικράτεια με διάρκεια τριών ετών .

3. την κάλυψη δαπανών στελέχωσης και λειτουργικών εξόδων για δύο έτη από τη δημιουργία και τη λειτουργία εκάστου κέντρου με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ. (Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα εκταμιεύτηκε για το σκοπό αυτό ποσό 10.249.000 ευρώ) «Εν τούτοις το εν λόγω ποσό δεν διατέθηκε για τους αναφερόμενους σκοπούς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιήθηκε για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ, γεγονός που οδήγησε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 18 -5- 2012 στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης».

Για το ζήτημα αυτό διενεργήθηκε έλεγχος από το σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ο οποίος επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Μετά την κατάθεση στη Βουλή ερώτησης σχετικά με την μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ποσού 7 εκατ. ευρώ προερχομένων από την ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώθηκε ότι: ενώ ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013 συνολικό ποσό 37.600.00 ευρώ , εν τούτοις δεν είχε αποδώσει προς αυτά τα κέντρα πρόληψης ποσό της τάξης 5,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τους ισχυρισμούς της τότε διευθύντριας και του πρόεδρου του ΟΚΑΝΑ το ποσό αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ χωρίς ωστόσο να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία από τα οποία να επαληθεύεται ότι η πρακτική αυτή ακολούθησε τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και ότι ήταν δικαιολογημένη ή αναπότρεπτη.

Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε σχετικά με τά καταγγελλόμενα περί έκτακτης προμήθειας φαρμακευτικού σκευάσματος καθόσον από την έρευνα δεν πιθανολογήθηκε ότι η εν λόγω προμήθεια υλοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης ή ότι προκάλεσε ζημία στην περιουσία του ΟΚΑΝΑ.

Διαβάστε επίσης;

Για χαμένα παραστατικά στον ΟΚΑΝΑ, έκανε λόγο η Μακρή