Η μέτρια μείωση του αλατιού δεν συνεπάγεται ωφέλεια για την υγεία

Η μέτρια μείωση του αλατιού δεν συνεπάγεται ωφέλεια για την υγεία
H μέτρια μείωση της κατανάλωσης αλατιού, δεν περιορίζει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου...

H μέτρια μείωση της κατανάλωσης αλατιού, δεν περιορίζει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου ή πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν μια σφαιρική αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ερευνών πάνω στο θέμα, βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μετά από ένα εξάμηνο συστηματικού περιορισμού του αλατιού, μειώνεται η πίεση του αίματος σε σχετικά μικρό ποσοστό.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού δεν κάνει καλό στην υγεία και ότι η μείωση είναι ωφέλιμη, ιδίως για όσους έχουν υψηλή πίεση. H νέα μελέτη, ωστόσο, έδειξε πως μια μέτρια μείωση του αλατιού δεν φέρνει κάποια ορατή ωφέλεια στην πίεση και την καρδιά.

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου συστήνουν στον γενικό πληθυσμό (και όχι μόνο σε όσους έχουν υψηλή πίεση ή καρδιοπάθεια) να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού. Για παράδειγμα, το Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει απευθύνει έκκληση για μείωση της μέγιστης μέσης ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού από 6 γραμμάρια ανά ενήλικο το 2015 σε 3 γραμμάρια το 2025.