ΥΓΕΙΑ

Μπασκόζος: Οι 4 πυλώνες για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της ιογενούς ηπατίτιδας

Μπασκόζος: Οι 4 πυλώνες για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της ιογενούς ηπατίτιδας

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας (HCV) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ένωση Δημόσιων Πολιτικών για την Ηπατίτιδα Β και C, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ο κ. Μπασκόζος, κατά την ομιλία του, υπενθύμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα στη χώρα μας εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής που εφαρμόζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ιογενή ηπατίτιδα 2016-2021. Στόχοι του θα είναι η θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C , η πρόληψη των νέων περιπτώσεων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση μείωσης της βλάβης. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. την Ε.Ε. και λοιπούς εμπλεκόμενους εταίρους για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του HCV και HIV.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασκόζος είπε ότι η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου για την ηπατίτιδα από το υπουργείο Υγείας, έχει στόχο την κάλυψη όλων των τύπων της ηπατίτιδας και βασικοί τομείς παρέμβασης θα είναι τα εμβόλια, η μείωση των επιβλαβών συνεπειών, καθώς και η θεραπεία.

«Το εθνικό μας σχέδιο στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες, στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας ως κυβέρνηση, μαζί με τους εταίρους μας. Οι πυλώνες αυτοί περιλαμβάνουν την ύπαρξη ισχυρών συνεργασιών, εξασφαλίζοντας ότι καθοδηγούμαστε από τεκμηριωμένες πολιτικές, κατοχυρώνοντας τη δέσμευσή μας σχετικά με την ενδυνάμωση του ελέγχου, της παροχής φροντίδας και της θεραπείας, και διασφαλίζοντας την αποφυγή νέων μολύνσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη.

Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ παρέχει οδηγίες για την ανάπτυξη εθνικών σχεδίων και κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, στοχεύουμε να απευθυνθούμε τόσο στους εκεί συναδέλφους μας για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε το σχέδιό μας όσο και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν ξεκινήσει μια παρόμοια διαδικασία.

Η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου για την ιογενή ηπατίτιδα στην Ελλάδα θα στερείται νοήματος αν δεν υλοποιηθεί με τη συνεργασία συγκεκριμένων ομάδων που μπορούν να παράσχουν συμβουλευτική, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής, όσο και σε επίπεδο τεχνικής καθοδήγησης και εμπειρογνωμοσύνης στο Υπουργείο μας.

Η έρευνα στις τιμές των φαρμάκων από την MSF τονίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία και τις αποκλίσεις των τιμών στις αγορές χωρών χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Έχω την πεποίθηση ότι, από την άποψη του σχεδιασμού, η πρόσβαση σε ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για τις τιμές μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασκόζος.

Σχετικές ειδήσεις