Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία

Τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στο νομό Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς, καθώς και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών, θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, Χάρης Αηδονόπουλος, υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της χώρας, κατά προτεραιότητα, οι πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα σε ενοικιασμένες εγκαταστάσεις-αποθήκες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί σκηνές.

«Η λύση των αποθηκών στις οποίες στήθηκαν αντίσκηνα είναι τελείως προσωρινή και ελπίζω να πάψει να υπάρχει και πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου» δήλωσε και έκανε λόγο για χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για τη φιλοξενία ανθρώπων. Αντιπρότεινε δε τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων προσφύγων που θα συνυπάρχουν ειρηνικά με τον τοπικό πληθυσμό.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται από πολίτες, αλλά και από εταιρείες, για τους πρόσφυγες καθώς και για ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί περίπου 60 τόνοι τροφίμων μακράς ανάλωσης, ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.