ΥΓΕΙΑ

Κρούσματα ελονοσίας: «Υπαρκτό πρόβλημα - Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά»

Κρούσματα ελονοσίας: «Υπαρκτό πρόβλημα - Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά»

Τα επιδημιολογικά, εντομολογικά και κλινικά δεδομένα για την ελονοσία στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Το θέμα της ελονοσίας είναι σύνθετο και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία και συνέργεια πολλών φορέων, τόνισαν οι επιστήμονες της επιδημιολογίας, της εντομολογίας, της βιολογίας, της κλινικής και εργαστηριακής ιατρικής, οι οποίοι παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα που σχετίζονται με τα περιστατικά της ασθένειας στη χώρα μας.

Περιστατικά ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση εμφανίζονται στην Ελλάδα την τελευταία επταετία. Συγκεκριμένα, το 2009 καταγράφηκαν επτά κρούσματα, το 2010 τέσσερα, το 2011 παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση σε 42, το 2012 είκοσι, το 2013 μειώνονται στα τρία, το 2014 δεν έχουμε περιστατικό στη χώρα, το 2015 έξι, και τέλος το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί έξι. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα εισαγόμενα κρούσματα που είναι αναμενόμενα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης και ενισχυμένης επιτήρησης της ελονοσίας, τα εντομολογικά δεδομένα για το ανωφελές κουνούπι, καθώς και η εργαστηριακή προσέγγιση και η κλινική αντιμετώπιση των ασθενών.

Στην ενότητα που αφορούσε στην ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος παρουσιάστηκαν τα άκρως αυστηρά μέτρα ασφάλειας αίματος που λαμβάνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναφέρθηκε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει μεταδοθεί ελονοσία μέσω μεταγγιζόμενου αίματος στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, εξήρε το ρόλο των επιστημόνων του Οργανισμού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιτήρησης και παρέμβασης για τον έλεγχο της ελονοσίας και υπογράμμισε τη σημασία της εργαστηριακής υποστήριξης από την ΕΣΔΥ καθώς και της συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, υπογράμμισε ότι απαιτούνται ευρείες συνεργασίες για να γίνει αποτελεσματική η προστασία της Δημόσιας Υγείας της χώρας σε αντίθεση με τις κραυγές και τις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που προκαλούν σύγχυση στον πληθυσμό.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Παρά τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα Δημόσιας Υγείας που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι σε δυνητικούς κινδύνους τους οποίους, όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε». Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Όσον αφορά στο προσφυγικό, το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έμφαση στην πρόληψη και με σοβαρό σχεδιασμό που επικαιροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, πάντα βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι πληθυσμός ευάλωτος και όχι επικίνδυνος ούτε εξοριστέος».

Τέλος, για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, μίλησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Στα συμπεράσματα της ημερίδας τονίστηκε ότι η ελονοσία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη χώρα που αντιμετωπίζεται, όμως, αποτελεσματικά, καθώς και ότι η Δημόσια Υγεία απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σχετικές ειδήσεις