Αντιμετωπίστε τη ρήξη μηνίσκου με τη μέθοδο της αρθροσκοπικής συρραφής!

Αντιμετωπίστε τη ρήξη μηνίσκου με τη μέθοδο της αρθροσκοπικής συρραφής!
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τι είναι οι μηνίσκοι και ποιος ο ρόλος τους;

Οι μηνίσκοι είναι δύο πολύ βασικά δομικά στοιχεία της άρθρωσης του γόνατος, που απορροφούν τους κραδασμούς. Λειτουργούν ως σταθεροποιητές της άρθρωσης, ενώ παράλληλα ισομοιράζουν τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου επέρχεται ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης σε νέα άτομα συνήθως λόγω ισχυρής περιστροφής ή υπερέκτασης της άρθρωσης του γόνατος και ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε πιο ηλικιωμένα άτομα δεν οφείλεται σε τραύμα αλλά σε λόγους εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά το περπάτημα, μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα του γόνατος το οποίο οφείλεται στην παρουσία υγρού στην άρθρωση. Κάποιες φορές, το γόνατο μπλοκάρει και οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος δεν είναι δυνατή. Το γεγονός αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση

Η αρθροσκόπηση είναι η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των τραυματικών ρήξεων των μηνίσκων. Η αρθροσκόπηση γόνατος καλύπτει την ανάγκη διατήρησης του μηνίσκου, καθώς εκτός από την έγκαιρη διάγνωση της βλάβης επιτρέπει είτε τη συρραφή των μηνίσκων είτε την αφαίρεση μόνο ενός τμήματος αυτού, αφήνοντας ακέραιο το υπόλοιπο. Πραγματοποιείται μέσα από 2 μόνο τομές του δέρματος, μήκους 1 περίπου εκατοστού η καθεμιά. Από τη μια οπή τοποθετείται ειδική κάμερα για να μπορέσει ο χειρουργός να βλέπει την άρθρωση και από τη δεύτερη οπή τοποθετούνται ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης. ​

Στις περιπτώσεις νέων ασθενών με πρόσφατες ρήξεις που εντοπίζονται στην περιφέρεια του μηνίσκου εγγύς προς το θύλακο επιχειρείται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου με την ίδια αρθροσκοπική μέθοδο. Η ζώνη εκείνη είναι πλούσια σε αιμάτωση και επομένως έχει καλές πιθανότητες επούλωσης.

Μετά τη συρραφή μηνίσκου

Μετά από τη συρραφή μηνίσκου, το πρόγραμμα για πλήρη αποκατάσταση εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης, τη σταθερότητα της διόρθωσης, και τυχόν λοιπές συνυπάρχουσες κακώσεις. Σε γενικές γραμμές, όμως, προτείνεται αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Σακελλαρίου Ι. Βασίλειος MD, MSc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Mediterraneo Hospital με ειδικό αντικείμενο την Επανορθωτική Χειρουργική Ενηλίκων & Χειρουργική Μεγάλων Αρθρώσεων.

Έχει εξειδικευθεί σε επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας ισχίου και γόνατος καθώς και στην ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Site: www.athensorthoexperts.gr 

Athens Orthopedic Experts: Διεύθυνση: Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη, Αθήνα

Ωράριο Ιατρείου: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή: 18.00 – 21.00

Τηλ.: 213 0299117, Κιν.: 6944 838101, Email: info@athensorthoexperts.gr

PHOTO GALLERY