Υπό επεξεργασία πρόγραμμα για συνταγογραφούμενη ιατρική κάνναβη

Υπό επεξεργασία πρόγραμμα για συνταγογραφούμενη ιατρική κάνναβη

Διάλογος για τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς αναπτύχθηκε στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από την Ομάδα της Ευρωαριστεράς, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δημοσίων αρχών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ακτιβιστές.

«Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να βρουν κάνναβη και οι γιατροί από την άλλη, να μπορούν να τη συνταγογραφήσουν» ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Γερμανία σχετικά με την ιατρική κάνναβη. Σύμφωνα με αυτό, θα οργανωθεί ελεγχόμενη καλλιέργεια κάνναβης υπό την εποπτεία του κράτους καθώς τα λουλούδια ή το λάδι του φυτού μπορούν να αποτελέσουν φάρμακα τα οποία θα δίνονται συνταγογραφούμενα.

«Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς μπορεί να βοηθήσει στις παρενέργειες από τη χρήση άλλων φαρμάκων» πρόσθεσε.

Το ερώτημα αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς έθεσε ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και μέλος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την ιατρική κάνναβη του Υπουργείου Υγείας, Δήμος Φωτόπουλος. «Ναι, αν έχουμε στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της, γι’ αυτό θέλουμε ένα σύστημα χορήγησης που να επιτρέπει τη ρύθμιση της δοσολογίας, χωρίς κινδύνους» ανέφερε, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές και έρευνα για την πιθανότητα εξάρτησης.

Από το κρεβάτι, όπου αναγκάζεται να παραμένει ξαπλωμένος για 23 ώρες την ημέρα, λόγω μιας σπάνιας νευρολογικής ασθένειας, μίλησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική και πρόεδρος της Διακήρυξης Για Την Ιατρική Κάνναβη, Franjo Grotenhermen. «Έχω κουράρει, συνολικά, περισσότερους από 1.000 ασθενείς με λουλούδια κάνναβης και είδα να βελτιώνεται η υγεία τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Grotenhermen.

Μαρτυρίες ασθενών για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης 

Ο Bertrand Rambaud, πρόεδρος της Γαλλόφωνης Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, είναι οροθετικός και χρησιμοποιεί φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθεί. «Είμαι φορέας από το 1984 και μόνο η κάνναβη μου επιτρέπει να μην έχω παρενέργειες από τα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κόρη της, που έχει κρίσεις επιληψίας και την βοήθησε η κάνναβη, μίλησε η Jaqueline Poitras από την ελληνική ένωση ΜΑΜΑΚΑ (ΜαΜάδες για την Κάνναβη), ενώ τους τρομερούς πόνους που είχε μετά από τροχαίο ατύχημα, σχεδόν εξάλειψε η χρήση της κάνναβης στον Κωνσταντίνο Σύρρο.

Η Carola Perez, ακτιβίστρια υπέρ της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και πρόεδρος του Ισπανικού Παρατηρητηρίου για την Ιατρική Κάνναβη, είχε σπάσει στην ηλικία των 11 ετών τον κόκκυγά της, έκανε 12 εγχειρήσεις και στη συνέχεια, οι γιατροί της τον αφαίρεσαν. «Η κάνναβη μου έσωσε την ζωή. Δεν την καπνίζω, την παίρνω σε φάρμακο, είναι θεραπευτική η χρήση της», σημείωσε, κάνοντας έκκληση για την υιοθέτηση χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.