Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ο απολογισμός από το Πατρινό Καρναβάλι 2017

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ο απολογισμός από το Πατρινό Καρναβάλι 2017

Δύναμη 140 εθελοντών ανά ημέρα κινητοποίησε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πατρών, για την υγειονομική και διασωστική κάλυψη των δύο τελευταίων παρελάσεων και της τελετής λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2017, καλύπτοντας όλο το μήκος των παρελάσεων και τα σημεία συγκέντρωσης των καρναβαλιστών και των θεατών.

Η ανταπόκριση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πατρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν άμεση και αποτελεσματική, σε συνολικό αριθμό 307 περιστατικών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών του Πατρινού Καρναβαλιού.

Αναλυτικότερα, τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν ήταν τα εξής:

Μέθη 119
Παθολογικά 21
Ορθοπεδικά 45
Οφθαλμολογικά 19
Εκδορές 29
Θλαστικά Τραύματα 25
Ρινορραγίες 4
Αναπνευστικά 19
Εγκαύματα 25
Καρδιολογικά 1

Από τα ανωτέρω έκτακτα περιστατικά, 30 χρειάσθηκε να διακομιστούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με το ασθενοφόρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ τα υπόλοιπα αντιμετωπίστηκαν είτε στα σημεία που συνέβησαν, είτε στον Υγειονομικό Σταθμό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που είχε στηθεί στο άνω μέρος της Πλατείας Γεωργίου, συμβάλλοντας στην αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας. Πέραν αυτών, ομάδα Σαμαρειτών μετέφερε στο κέντρο επιχειρήσεων ένα μικρό παιδί όπου παρέμεινε προστατευμένο μέχρι τον εντοπισμό των γονιών του και την παράδοσή του σε αυτούς.

Samareites karnavali3

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην ετοιμότητα των Εθελοντών και την υλοποίηση σχεδιασμού αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, κρίσιμο καρδιολογικό περιστατικό αντιμετωπίστηκε από τους Διασώστες και του Γιατρούς του ΕΕΣ, το οποίο κατέστη δυνατό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» με το ασθενοφόρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε λιγότερο από δύο λεπτά της ώρας.

Στο άνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, οργανώθηκε και λειτούργησε όπως κάθε χρόνο, Υγειονομικός Σταθμός, στελεχωμένος από Εθελοντές Σαμαρείτες και Διασώστες, με ειδικότητες Ιατρών και Νοσηλευτών, καθώς και Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Τηλεπικοινωνιών.

Για τις ανάγκες της κάλυψης ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διέθεσε επίσης, ένα ασθενοφόρο όχημα, ένα όχημα μεταφοράς και ένα διασωστικό όχημα με εξοπλισμό διάσωσης και τον απαραίτητο υγειονομικό, διασωστικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

Επιπλέον, για την τελετή λήξης, διατέθηκε εκτός των άλλων και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος με το πλήρωμά του, καθώς και ομάδα Ναυαγοσωστών Αυτοδυτών του Σώματος.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ε.Ε.Σ. Πατρών ευχαριστεί θερμά το Δήμο Πατρέων, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων, το Ε.Κ.Α.Β., την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως επίσης και το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια», του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων για την άψογη συνεργασία!

Το Σώμα ευχαριστεί θερμά το κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης για την διάθεση τεσσάρων μοτοσικλετιστών της Ομάδας Δίας, οι οποίοι συνόδευσαν το ασθενοφόρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά τη μεταφορά του ανωτέρου περιστατικού.

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Πατρών, Τάκης Παπαδόπουλος, συνεχάρη με μήνυμά του τους Εθελοντές, τους Εκπαιδευτές, τους Ομαδάρχες και τη Διοίκηση του Σώματος για τον άψογο επιχειρησιακό σχεδιασμό, την άρτια εκπαίδευσή τους και την αποτελεσματικότητά τους στο τριήμερο του Καρναβαλιού. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι συμμετέχοντες «που εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια προστατεύουν και μεριμνούν τόσο για τους πολίτες της Πάτρας, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης, ώστε όλοι εμείς να διασκεδάζουμε απρόσκοπτα».

Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» απηύθυνε η Αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Πατρών, Ανδριάνα Φιλοπούλου στους ακούραστους Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες, οι οποίοι προσέφεραν «με άφθαστο επαγγελματισμό» τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.