ΥΓΕΙΑ

Μπασκόζος: Μείωση των νέων κρουσμάτων HIV για τέταρτη διαδοχική χρονιά

Μπασκόζος: Μείωση των νέων κρουσμάτων HIV για τέταρτη διαδοχική χρονιά

Οι κοινές δράσεις των ευρωπαϊκών χωρών για τον HIV ήταν ένα από τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, επαίνεσε την επιλογή της προεδρίας της Μάλτας, να επικεντρωθεί στο θέμα του HIV. Ως προς τα νέα κρούσματα στη χώρα μας, τόνισε ότι καταγράφεται μείωση για τέταρτο διαδοχικό έτος.

Η Ελλάδα ήταν η μία από τις δύο χώρες, στις οποίες παρουσιάστηκε επιδημική έξαρση το 2011-2012. «Διδαχθήκαμε τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος μειώνει την εγρήγορσή του όσον αφορά την πρόληψη, τα προγράμματα μείωσης επιβλαβών συνεπειών και την προσπάθεια για τους στόχους 90-90-90 σχετικά με τον έλεγχο, την πρόσβαση στη θεραπεία και την ποιότητα της φροντίδας. Ως εκ τούτου, έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις υγείας για την PLHIV, καθώς και τη βελτίωση της απόδοσης του Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης συννοσηρότητας και προ-υπάρχουσας ενδημικότητας σε αυτόν τον πληθυσμό. Όλα αυτά με έμφαση στην καθολικότητα στην πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και αγωγή» ανέφερε ο κ. Μπασκόζος.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για το 4ο διαδοχικό έτος μείωσης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα. Είναι ενδιαφέρον ότι το 33% αυτών των νέων κρουσμάτων έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα. Προτείνω ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για έλεγχο καθοδηγούμενο από την κοινότητα και βεβαίως αυτοέλεγχο» πρόσθεσε.

Ο Γιάννης Μπασκόζος αναφέρθηκε, επίσης, στην οικονομική διάσταση των θεραπειών του HIV: «Η κρίσιμη "ραχοκοκαλιά" της θεραπείας του HIV (2 από τα 3 φάρμακα σε συνδυασμό σταθερών δόσεων), που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά είναι, ή θα πρέπει να πω ότι ήταν, αναμενόμενο να γίνει γενόσημο το καλοκαίρι του 2017, προσδοκία η οποία θα είχε ως συνέπεια μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας. Πρόκειται για τον ίδιο εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της PrEP. Ενώ οι εταιρείες γενόσημων φαρμάκων έχουν εξασφαλίσει άδειες κυκλοφορίας από τον EMA, η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για τον συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα, ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Είμαι σίγουρος ότι η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών».

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη για κοινές δράσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα ή παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό ή συχνότητα εμφάνισης. Οι χώρες δε, με μεγάλο πληθυσμό ασθενών, είναι αυτές που θα επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στο προσφυγικό, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι «η δέσμευσή μας για καθολική πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στο σύστημα υγείας και στην αντιρετροϊκή αγωγή καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για αλληλεγγύη και κοινές δράσεις των χωρών της Ε.Ε».

Σχετικές ειδήσεις