ΥΓΕΙΑ

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η γρηγορότερη έναρξη θεραπείας για τις νέες διαγνώσεις HIV

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η γρηγορότερη έναρξη θεραπείας για τις νέες διαγνώσεις HIV

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας «HIV στην Ελλάδα: θεραπεία, πρόληψη και εξοικονόμηση πόρων», την οποία διοργάνωσε η «Θετική Φωνή».

Ο κ. Μπασκόζος προανήγγειλε τη δημιουργία συντακτικής ομάδας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για τον HIV, καθώς ολοκληρώνεται σύντομα το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ηπατίτιδα. Αυτή η εθνική στρατηγική οφείλει να εστιάσει σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις και τους κοινωνικούς προσδιοριστές που δημιουργούν την ευπάθεια στον HIV.

«Απόλυτη προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας αποτελεί επίσης η αξιοποίηση της θεραπείας ως πρόληψης βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών και πλέον και των ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών. Για το λόγο αυτό, μέριμνά μας είναι να επιταχυνθεί η έναρξη θεραπείας όσων έχουν διαγνωστεί με τον ιό και δε λαμβάνουν ακόμη αγωγή.

Είναι σημαντική η προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης. Και εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω τη συμβολή πρωτοβουλιών όπως τα Checkpoint στον περιορισμό του επιπολασμού του HIV. Θα πρέπει όμως παράλληλα να αξιοποιήσουμε όλη την εργαλειοθήκη πρόληψης που μας δίνει η επιστήμη και αναφέρομαι στην PrEP, η οποία ήδη διατίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σκωτία και πιο πρόσφατα η Πορτογαλία. Το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να ανοίξει το διάλογο για τη δυνατότητα χορήγησής της και ο ρόλος όλων σας κρίνεται εξαιρετικά σημαντικός για να αποφασίσουμε πώς, που, από ποιον και σε ποιους θα μπορεί να διατίθεται» είπε ο κ. Μπασκόζος απευθυνόμενος στους Συλλόγους ασθενών, όπως η «Θετική Φωνή».

«Η επιδημική έκρηξη στους χρήστες ουσιών έδειξε τα θετικά αποτελέσματα που είχε η συνεργασία όλων των φορέων (κρατικών, επιστημονικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων) προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο HIV. Απομένει να συναποφασίσουμε πως θα θεσμοθετηθεί με στόχους, ο οδικός χάρτης και συγκεκριμένα παραδοτέα στο πλαίσιο του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου. Φυσικά, θα επιμείνουμε και είναι δέσμευσή μας η δωρεάν πρόσβαση για όλους τους ασθενείς στα αντιικά φάρμακα που έχουν ανάγκη» κατέληξε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις