Έξαρση ιλαράς: ΠΙΣ – Εμβολιασμός για να μην εξαπλωθεί η νόσος

Έξαρση ιλαράς: ΠΙΣ – Εμβολιασμός για να μην εξαπλωθεί η νόσος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού

Για την επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη και τους φόβους επέκτασής της και στην Ελλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Η ιλαράμία ξεχασμένη νόσος για πολλά χρόνια η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών– φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας» αναφέρει, αποδίδοντας την επανεμφάνιση αυτή στις συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, «τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Ο ΠΙΣ επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με τα οποία ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Η συνεργασία του ΠΙΣ προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη, τονίζει ο Σύλλογος. Παράλληλα, ο ΠΙΣ προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα, να υποχωρήσει.