ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός για την ιλαρά

Ξανθός: Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός για την ιλαρά

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επιδημική έξαρση της νόσου.

Ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό για την επιδημική έξαρση της ιλαράς στη χώρα μας, συστήνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Για να είμαστε απολύτως σαφείς, ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει» διευκρίνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. «Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, της τάξης του 95% - 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Επί του παρόντος, υλοποιούνται οι κατευθύνσεις που δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15. Η 2η δόση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σύντομα, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποτελείται από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, που παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις, εάν κρίνει ότι χρειάζεται κάποια τροποποίηση των οδηγιών και κάποια αυστηροποίηση του πλαισίου, θα εισηγηθεί αναλόγως ώστε να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε, τέλος, ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Στην Επιτροπή θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι κλπ. να εκθέσουν τις επιστημονικές απόψεις τους και να ενημερώσουν την τεχνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και για τις πρακτικές τις οποίες υιοθετούν και άλλες χώρες. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, για να δώσουμε το σήμα ότι θωρακίζουμε το σύστημα όσο είναι δυνατόν και προσπαθούμε με τη συναίνεση, με τη διασφάλιση της συναίνεσης των πολιτών, των γονιών και φυσικά του υγειονομικού προσωπικού να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό τους κινδύνους από την επιδημική έξαρση της νόσου» κατάληξε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις