ΥΓΕΙΑ

Ιλαρά: Στα 215 τα καταγεγραμμένα κρούσματα

Ιλαρά: Στα 215 τα καταγεγραμμένα κρούσματα

Αύξηση των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ το ερχόμενο διάστημα, καθώς η επιδημική έξαρση της νόσου βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με τις καιρικές συνθήκες να την ευνοούν.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 03/10/2017, στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 215 κρούσματα, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών ήταν και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Σημειώνει, πάντως, ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σχετικές ειδήσεις