Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate

Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate

Την ώρα που οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες στοχευμένες στο R&D (Pharma Innovation Forum) καταθέτουν την σφοδρή τους αντίθεση σχετικά με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, και τις αλλαγές που κομίζει (κυρίως το αναδρομικό τέλος 25% για τα καινοτόμα φάρμακα και τα εξωτερικά κριτήρια), οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν με σθένος το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΦ που μίλησαν χθες στο Συνέδριο για την Τιμολόγηση και Αποζημίωση «Pricing & Reimbursement Conference», υπογράμμισαν πως το σύστημα για τον HTA, αποτελεί μία μεγάλη αναγκαιότητα για τη χώρα μας, ενώ όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται για να αντικαταστήσουν μελλοντικά οριζόντια μέτρα, όπως τα rebates και τα clawback.

Ο Ειδικός Σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του ΓΓ Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Ποδηματάς, υπογράμμισε, ότι «το νέο σύστημα ΗΤΑ αποτελεί μία αναγκαιότητα και το σχετικό νομοσχέδιο σύντομα θα ψηφιστεί και θα προχωρήσει η εφαρμογή του».

«Η έννοια της αποζημίωσης δεν υπήρχε πριν την κρίση» δήλωσε ο κ. Ποδηματάς, προσθέτοντας ακόμη, πως «Η θετική λίστα έχει 7000 κωδικούς εκ των οποίων οι 5000 καταγράφουν πωλήσεις. Αν εξαιρέσουμε τα γενόσημα μένουν μόλις 1700 κωδικοί που αντιστοιχούν στο 50% της δαπάνης και αυτό δεν είναι λογικό. «Μόλις οι 3000 κωδικοί έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποζημίωσης».

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr