Ηλεκτρονικά μαθήματα Α΄ Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την SQLearn (pics)

Ηλεκτρονικά μαθήματα Α΄ Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την SQLearn (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Περίπου 100 εκατομμύρια ατυχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη (εργατικά, οικιακά) πολλά από τα οποία αφήνουν μόνιμη αναπηρία και κάποια αποβαίνουν μοιραία. Το 80% αυτών των τυχαίων περιστατικών, μάλιστα, συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Τα πρώτα λεπτά μετά από ένα ατύχημα και μέχρι να μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο, είναι καθοριστικά για την έκβαση του περιστατικού. Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος των Πρώτων Βοηθειών, απλών δηλαδή κινήσεων, με συγκεκριμένη όμως σειρά και τρόπο εκτέλεσης, οι οποίες στην κυριολεξία σώζουν ζωές.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός προσφέρει την τεχνογνωσία του στην εκπαίδευση παροχής Α΄ Βοηθειών, συμπράττοντας με την SQLearn για τη «Βασική Υποστήριξη Ζωής». Πρόκειται για μια σειρά ηλεκτρονικών μαθημάτων, που αναπτύσσει η SQLearn, και τα οποία καταλήγουν στην απόκτηση του σχετικού πιστοποιητικού από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Μέσω e-learning, δηλαδή, ο καθένας θα μπορεί πλέον να εκπαιδευτεί στην παροχή Α΄ Βοηθειών και στην αντιμετώπιση βασικών καταστάσεων ανάγκης που σχετίζονται με την υγεία. Τα μαθήματα χαρακτηρίζονται από πολλά καινοτόμα στοιχεία, όπως διαδραστικότητα, συμμετοχή του εκπαιδευόμενου μέσα από την επιλογή κατάλληλων απαντήσεων/ενεργειών σε συγκεκριμένα περιστατικά, αυτοαξιολόγηση.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν την Παρασκευή (07/12/2017) σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, και ο Γενικός Διευθυντής της SQLearn, Σπύρος Γκούμας. «Οι Α’ Βοήθειες είναι πράξη ανθρωπισμού. Πρέπει να είναι προσβάσιμες σε κάθε χώρο και με κάθε ευκαιρία. Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα παρέχουν στοχευμένη εκπαίδευση στο πώς παρέχονται οι Α΄ Βοήθειες. Η παροχή ποιοτικών Α΄ Βοηθειών σώζει ζωές. Η πρωτοπόρα εφαρμογή εκμάθησης Α΄ Βοηθειών e-learning από τον Ε.Ε.Σ. και την SQLearn αποδεικνύει το σύγχρονο καινοτόμο σημερινό “αποτύπωμα” του Ε.Ε.Σ.. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί η σπουδαιότητα των Α΄ Βοηθειών στην καθημερινότητα. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε και να δώσουμε Α΄ Βοήθειες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο κ. Γκούμας από την πλευρά του, τόνισε ότι «χάρη σε αυτήν την αποκλειστική συνεργασία της με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η SQLearn έχει και πάλι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη μοναδική της τεχνογνωσία και εμπειρία σε λύσεις εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning), για να φέρει αυτήν τη φορά κοντά στο κοινό τη μάθηση σε ένα χρήσιμο αντικείμενο που μας αφορά όλους: την παροχή Α’ Βοηθειών και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που συμβαίνουν όμως συχνά στην καθημερινότητά μας. Αυτό γίνεται εφικτό μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων τεχνολογικών μεθόδων που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόσληψη των πληροφοριών με έναν τρόπο πιο ευχάριστο, αλλά και πιο αποτελεσματικό. Μέσα από το e-learning στην ουσία, η εκπαιδευτική πράξη καθίσταται μια διαδικασία που δεν περιορίζεται στο χώρο (παρουσία σε συγκεκριμένο σημείο) ή στο χρόνο (συγκεκριμένη ώρα παρακολούθησης), αλλά προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες του εκπαιδευόμενου».

Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε μια κοινή πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.redcross-elearning.gr και είναι προσβάσιμα με τη χρήση μοναδικών κωδικών. Οι ενότητες που καλύπτουν τα μαθήματα είναι: «Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Ενήλικες», «Βασική Υποστήριξη Ζωής σε Παιδιατρικούς Ασθενείς», «Χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή» και «Αντιμετώπιση πνιγμονής». Παράλληλα, σχεδιάζεται ήδη το επόμενο πρόγραμμα με τίτλο «Βασικές Αρχές Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης».

Οι εκπαιδευόμενοι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του οποίου η ύλη είναι προσαρμοσμένη, εναρμονισμένη και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), αποκτούν Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο ισχύει για πέντε χρόνια με πιστοποίηση «ISO 9001:2008».

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες μεμονωμένα, αλλά και σε κάθε εταιρεία ή οργανισμό που απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό, ανεξαρτήτως τομέα. Το πρόγραμμα προσφέρεται με χρέωση, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εξετάζει κατά περίπτωση τη δυνατότητα μη χρηματικής αμοιβής -για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας εθελοντής παρακολουθήσει το πρόγραμμα και στη συνέχεια διδάξει την παροχή Α΄ Βοηθειών σε κάποιο σχολείο απομακρυσμένης περιοχής της Ελλάδας.

Ήδη ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για να εκπαιδευτούν στις Α΄ Βοήθειες οι φαρμακοποιοί – μέλη του ΠΦΣ σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr 

PHOTO GALLERY