ΥΓΕΙΑ

ΝΔ: Εδώ και 6 μήνες δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

ΝΔ: Εδώ και 6 μήνες δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία επρόκειτο να αντικαταστήσει την καταργηθείσα από το ΣτΕ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας, μαζί με άλλους 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το θέμα της εξέτασης «Oncotype DX» για ασθενείς με καρκίνο του μαστού και τη μη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ.

Απευθυνόμενοι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι προκαλεί τεράστια ερωτήματα «η απόφασή σας στις αρχές Αυγούστου του 2017 να καταργήσετε την εξέταση "Oncotype DX" για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Όπως θα γνωρίζετε η εξέταση Oncotype DX είναι μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού, εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Στην ουσία δείχνει πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού, αλλά και την πιθανότητα που έχει μια ασθενής να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί και την ανακοίνωση της ΝΔ που αποδοκίμαζε την απόφασή σας ( Δελτίο Τύπου 9-8-2017), ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Πολάκης, έβγαλε οργισμένη ανακοίνωση κατά των ΜΜΕ λέγοντας ότι αποκρύπτουν την μισή αλήθεια και ότι σπεκουλάρουν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ο λόγος που προέβη σε μια τέτοια ανακοίνωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήταν η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν καλυπτόταν μια γυναίκα άνω των 65 ετών. Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα προέβαινε σε έκδοση νέας απόφασης με την οποία θα διόρθωνε την προηγούμενη ώστε να καλύπτονται και οι ασθενείς άνω των 65 ετών! Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν περάσει 6 μήνες και όχι μόνο δεν έχει διορθωθεί η απόφαση αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την εξέταση για καμία ασθενή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας».

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Υγείας να ενημερωθούν για το λόγο κατάργησης της εξέτασης «Oncotype DX» για ασθενείς με καρκίνο του μαστού χωρίς να έχει προηγηθεί μέριμνα για την κάλυψή τους, καθώς και πότε θα εκδοθεί η νέα Υπουργική Απόφαση η οποία θα διορθώνει την προηγούμενη, ώστε να καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Σχετικές ειδήσεις