Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε αυτές τις γραμμές στα νύχια σας! (photos)

Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε αυτές τις γραμμές στα νύχια σας! (photos)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πολύ συχνά, τα νύχια ενός ατόμου μπορούν να δώσουν κάποια εικόνα για το τι συμβαίνει στον οργανισμό. Όταν ένα άτομο έχει μαύρες ή σκοτεινές ρίγες κάτω από τα νύχια, οι εξηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πολύ σοβαρόό, όπως το μελάνωμα .

 

Ένα άτομο δεν πρέπει να αγνοεί τις αλλαγές στα νύχια του, ειδικά αν υπάρχει και επώδυνη αιμορραγία και χωρίς εξήγηση.

η μαύρη γραμμή κάτω από το νύχι ενός ατόμου οφείλεται σε ένα σύμπτωμα γνωστό ως γραμμική μελανονυχία (linear melanonychia). Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτές οι γραμμές εμφανίζονται συνήθως σε άτομα αφρικανικής-αμερικανικής καταγωγής που είναι ηλικίας 20 ετών και άνω.

Η γραμμική μελανονυχία θεωρείται φυσιολογική παραλλαγή χρώματος των νυχιών. Η κατάσταση συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στο νύχι που είναι γνωστές ως μελανοκύτταρα παράγουν περίσσεια χρωστικής ουσίας. Αυτό κάνει το υπόστρωμα των νυχιών να σκουρύνει.

Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Podiatry Today, περίπου το 50% των Αφρο-Αμερικανών έχει αυτή την κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR 

Λιγότερο συνηθισμένες αιτίες της μελανονυχίας περιλαμβάνουν:

  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως φάρμακα χημειοθεραπείας, βήτα αναστολείς, φάρμακα κατά της ελονοσίας, ή φάρμακα αζιδοθυμιδίνης (azidothymidine)
  • HIV
  • Σύνδρομο Laugier-Hunziker
  • Λύκος
  • Σύνδρομο Peutz-Jeghers
  • Σκληρόδερμα

Μια άλλη αιτία της μαύρης γραμμής στο νύχι είναι μια αιμορραγία, η οποία συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το νύχι έχουν υποστεί βλάβη, συχνά λόγω τραυματισμών, όπως κάποιο χτύπημα.

Ωστόσο, μια μαύρη γραμμή, ή γραμμές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μελανώματος, μιας επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του www.medicalnewstoday.com το μελάνωμα κάτω από ένα νύχι είναι γνωστό ως υποδόριο μελάνωμα (subungual melanoma). Ένας από τους τύπους μελανώματος είναι γνωστός ως ακραίο φακοειδές μελάνωμα (acral lentiginous melanoma - ALM).

Σύμφωνα με τις κλινικές οδηγίες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Foot and Ankle Research, περίπου τα μισά από όλα τα μελανώματα στα χέρια και τα πόδια οφείλονται στο ALM.

PHOTO GALLERY