ΥΓΕΙΑ

Το υπουργείο Υγείας διεκδικεί μερίδιο στην εποπτεία της ΗΔΙΚΑ

Το υπουργείο Υγείας διεκδικεί μερίδιο στην εποπτεία της ΗΔΙΚΑ

Το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ως προς την εποπτεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) ανοίγει το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για συζήτηση η οποία γίνεται εδώ και καιρό, ωστόσο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος έθεσε το θέμα ανοιχτά, κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο «Health IT 18», τη Δευτέρα (26/02/2018).

Στην ΗΔΙΚΑ ανήκουν μία σειρά από υπηρεσίες, από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι την πληρωμή των συντάξεων. Επίσης, είναι ο κύριος φορέας ο οποίος υλοποιεί έργα πληροφορικής και στον τομέα της υγείας, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ωστόσο, υπάγεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να υπάρχει νομικά η δυνατότητα άσκησης εποπτείας και από το υπουργείο Υγείας. «Εάν θέλουμε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΗΔΙΚΑ και που αφορά όλους τους πολίτες, θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς "υιοθεσίας" της», δήλωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο ο κ. Μπασκόζος και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση στο θέμα μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Την ίδια ώρα, και έχοντας την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υγείας, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας φαίνεται πως θέτει υποψηφιότητα για την «κηδεμονία» της ΗΔΙΚΑ.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων ενδεχομένως θα έλυνε και το «παράδοξο» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ είναι αρμόδιος για την ενσωμάτωση «φίλτρων» και πρωτοκόλλων καθώς και για την εκκαθάριση των αποζημιούμενων πράξεων και φαρμάκων, δεν έχει όμως την εποπτεία στην «πηγή» της συνταγογράφησης. Σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση του θέματος, εάν ο ΕΟΠΥΥ είχε και την εποπτεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα μπορούσε να παρέμβει πιο άμεσα και αποτελεσματικά για την επίλυση ή και αποφυγή προβλημάτων (π.χ. όταν παρουσιάζονται «τρύπες» στο σύστημα), και συνολικά θα υπήρχε καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού συστήματος, στην κατεύθυνση και της εξοικονόμησης πόρων.

Αναφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάντως, έκανε ο κ. Μπασκόζος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. «Αξία θα έχει το νέο σύστημα μόνο εάν βελτιώσει τη ζωή των ασθενών και των λειτουργών υγείας, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες δεν πρέπει να περιοριστούν στην εξοικονόμηση πόρων, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός ο στόχος.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας παρουσίασε το συνολικό σχέδιο του επόμενου διαστήματος για την ηλεκτρονική υγεία, κάνοντας σαφές ότι δεν θα αποτελέσει μόνο η ΗΔΙΚΑ το «software house» (για την ανάπτυξη λογισμικού). Για τα υπό υλοποίηση έργα, απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο, τόνισε. Κρίσιμους παράγοντες αποτελούν:

1. Η ανεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

2. Η εμπλοκή των στελεχών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών, για να προχωρήσει η εισαγωγή των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα.

3. Η εξέλιξη των υπαρχόντων έργων (ΒΙ-Forms, ΒΙ-Ηealth, Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη της ΠΦΥ, Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, εξέλιξη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, Διασυνοριακές Υπηρεσίες Υγείας και ηλεκτρονική τους υποστήριξη).

5. Η ενημέρωση για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωσή του.

6. Η ανάδειξη καλών πρακτικών υποστήριξης εφαρμογών ΤΠΕ στο δημόσιο σύστημα υγείας.

7. Η ενημέρωση για τις δράσεις ψηφιακής υποστήριξης των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας.

8. Η ενημέρωση για τις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τον νέο κανονισμό προσωπικών δεδομένων και τι σημαίνει αυτό για τον χώρο της υγείας.

9. Η ενημέρωση για την πρώτη χρήση στη χώρα μας του νέου Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, στο πλαίσιο των υποστηρικτικών υπηρεσιών για την εφαρμογή του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επιπλέον, ο Γιάννης Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων Πληροφορικής των νοσοκομείων, την ευθύνη αυτών που καταχωρούν στοιχεία και την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και των λογικών καθυστέρησης στο υπουργείο και τα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη του εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας και στην ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα στο σύστημα υγείας και τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πάρουν υπόψη τις ανησυχίες των φορέων των υγειονομικών.

Σχετικές ειδήσεις