ΥΓΕΙΑ

Επιδημία ιλαράς: 138 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Επιδημία ιλαράς: 138 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επέλαση της ιλαράς στη χώρα μας, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να έχουν φτάσει συνολικά τα 1.829. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 138, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (01/03/2018).

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα, αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, τα οποία δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, έχει εκφράσει τον προβληματισμό του καθώς ο ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων δεν δείχνει τάσεις μείωσης και συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης, έχει τονίσει ότι κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς όσοι ενήλικες νοσούν, παρουσιάζουν πιο συχνά επιπλοκές από τα παιδιά και νοσούν πιο σοβαρά.

Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας αφορούν ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, έναν 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας, καθώς και μία 35χρονη γυναίκα από το γενικό πληθυσμό, ατελώς εμβολιασμένη με μία δόση εμβολίου ιλαράς, η οποία κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σχετικές ειδήσεις