ΥΓΕΙΑ

«Πυρά» από τους φυσικοθεραπευτές στο νέο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΕΚΠΑ

«Πυρά» από τους φυσικοθεραπευτές στο νέο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΕΚΠΑ

Ζητούν Τμήματα Φυσικοθεραπείας μόνο στις Σχολές Υγείας

Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών στην προοπτική ίδρυσης τμημάτων Φυσικοθεραπείας εκτός των Σχολών Υγείας, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αφορμή αποτελεί, αφενός η πρόθεση δημιουργίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τμήματος Φυσικοθεραπείας, το οποίο θα υπάγεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αφετέρου η διαδικασία ενοποιήσεων σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και τα υπάρχοντα Τμήματα Φυσικοθεραπείας επισημαίνουν:

  • Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (WCPT), η φυσικοθεραπεία παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες Υγείας σε άτομα με σκοπό να αναπτυχθεί, να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η μέγιστη λειτουργική ικανότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα, η φυσικοθεραπεία αξιολογεί το λειτουργικό έλλειμμα του ασθενούς και με τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους, ελαχιστοποιεί τη χρήση των φαρμάκων και μειώνει το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, με βάση τη World Confederation for Physical Therapy-WCPT, ανήκει στην Παγκόσμια Ένωση Επαγγελμάτων Υγείας - World Health Professions Alliance (WHPA), συμμετέχοντας ως αυτοδύναμο επάγγελμα υγείας, όπως οι ιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και οι νοσηλευτές.
  • Η φυσικοθεραπεία είναι κλινική επιστήμη ασχολούμενη με τον ασθενή, με στόχο την επιστροφή του στην προηγούμενη δραστηριότητα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αποτελεί έτσι αναπόσπαστο κομμάτι των Σχολών Υγείας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί με επιτυχία το βασικό της σκοπό.
  • Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση τμημάτων Φυσικοθεραπείας μακριά από το φυσικό τους χώρο, αποδυναμώνει τον επιδιωκόμενο σκοπό της και είναι απαραίτητο να μην επιχειρείται.

Σχετικές ειδήσεις