ΚΕΕΛΠΝΟ: 34 οι θάνατοι από γρίπη - Πλησιάζουν τις 2.500 τα κρούσματα της ιλαράς

ΚΕΕΛΠΝΟ: 34 οι θάνατοι από γρίπη - Πλησιάζουν τις 2.500 τα κρούσματα της ιλαράς

Έξι νέοι θάνατοι σημειώθηκαν το διάστημα από 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητά της παρουσιάζει πτωτική τάση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την αρχή της φετινής περιόδου της γρίπης, τον Οκτώβριο του 2017, έχουν καταγραφεί συνολικά 34 θάνατοι. Από το σύνολο των 34 ατόμων που πέθαναν, μόνο τέσσερα ήταν εμβολιασμένα.

Για τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τους περισσότερους θανάτους ευθύνεται ο υποτύπος Β, ο οποίος προκαλεί επικίνδυνες επιπλοκές και επικρατεί στη φετινή γρίπη, μαζί με τον υποτύπο A (H1N1). Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Την προηγούμενη εβδομάδα (26 Μαρτίου – 01 Απριλίου 2018) οι επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή δεν αυξήθηκαν, ενώ στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 95 κλινικά δείγματα από νοσοκομεία. Τα 14 από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 8 (57,1%) ήταν τύπου Α και τα 6 (42,9%) ήταν τύπου Β.

Από το «μέτωπο» της ιλαράς, 86 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, μέχρι και σήμερα, Μ. Πέμπτη (05/04/2018). Συνολικά, τα κρούσματα ιλαράς ανέρχονται σε 2.431 στη χώρα μας, ενώ οι θάνατοι είναι τρεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξακολουθεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πιθανής αύξησης κρουσμάτων και επέκτασης και σε άλλες περιοχές, καθώς η νόσος παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο. Συστήνεται, τέλος, ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.