Υπό την απειλή καρκίνου του μαστού, οι διαβητικές γυναίκες

Υπό την απειλή καρκίνου του μαστού, οι διαβητικές γυναίκες

Ανησυχητική αύξηση της τάξης του 15-25% παρουσιάζει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με τις άλλες γυναίκες του γενικού πληθυσμού. 


Παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, συνιστούν η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης, που παρατηρούνται πιο συχνά στις διαβητικές γυναίκες ,  όπως επισημαίνει  ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΔΠΘ, Νικόλαος Παπάνας , στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου στις διαβητικές γυναίκες που κάνουν θεραπεία και έχουν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού έχει παρατηρηθεί επιδείνωση της κατάστασής τους. «Υπάρχουν έρευνες για τη σχέση του καρκίνου του μαστού με τη θεραπεία που λαμβάνεται για τον σακχαρώδη διαβήτη, από τις οποίες προκύπτει ότι κάποια υπογλυκαιμικά δισκία είναι λίγο πιο καλά και κάποια λίγο πιο επιβαρυντικά.

Όσον αφορά στην  πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ο κ Παπάνας συνιστά στις διαβητικές γυναίκες να ακολουθούν μία καλύτερη διατροφή, να χάσουν βάρος και να θηλάσουν τα παιδιά τους. 

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι υγιείς γυναίκες αλλά και εκείνες που έχουν είτε πραγματικό είτε προσωρινό διαβήτη εγκυμοσύνης , εάν θηλάσουν προστατεύονται οι ίδιες από τις διαταραχές των λιπιδίων και το νεογνό τους από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ κλπ» ανέφερε ο κ Παπάνας.