Η οικονομική κρίση, αυξάνει τα κρούσματα μολύνσεως από τον HIV

Η οικονομική κρίση, αυξάνει τα κρούσματα μολύνσεως από τον HIV

Τον κίνδυνο να αντιστραφούν τα θετικά αποτελέσματα στο θέμα της πρόληψης της μετάδοσης του ιού του AIDS, επισημαίνει σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Αιτία για αυτήν την εξέλιξη, δεν είναι άλλη από τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αφού οι υπηρεσίες υγείας των κρατών δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βόλφγκανγκ Γκοτς, σε δηλώσεις του από την Πορτογαλία, επεσήμανε: «Σε όλη την Ευρώπη οι υπηρεσίες αρωγής των χρηστών δέχονται πιέσεις και η πρόληψη της μετάδοσης του HIV δεν έχει πλέον την προτεραιότητα που είχε. Σε κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρούμε ένα εξαιρετικό σύνολο καταστάσεων που δημιουργούν μία τέλεια καταιγίδα για την ραγδαία αύξηση των μολύνσεων με τον ιό HIV σε ευαίσθητες ομάδες».

Να σημειωθεί πως στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ανέφερε μία μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από το ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών τον Ιούλιο.