ΥΓΕΙΑ

Η υγεία των οστών στο προσκήνιο

Η υγεία των οστών στο προσκήνιο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διημερίδες ενημέρωσης και εξετάσεων για τη σκελετική υγεία σε Κέρκυρα & Λαμία

Ο Οκτώβριος αλλά και ο Νοέμβριος του 2018 , δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφορετικά , πέρα από δημιουργικός και δραστήριος για τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.).

Ο λόγος είναι οι 2 μεγάλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Κέρκυρα στις 6 & 7 Νοεμβρίου και τη Λαμία στις 13 & 14 Νοεμβρίου , στα πλαίσια της δράσης με κεντρικό μήνυμα «Ενεργοποιήσου – Ενημερώσου – Πρόλαβε», για την ενημέρωση και πρόληψη της σκελετικής υγείας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και να παρακολουθήσουν ομιλίες γιατρών ορθοπεδικών ,σχετικά με τα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση.

Με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Σκελετικής υγείας «Πεταλούδα» και τους κατά τόπου φορείς , όπως το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 510 μετρήσεις οστικής πυκνότητας με υπερήχους και όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πολύτιμες συμβουλές από γιατρό ορθοπεδικό .

Και οι δύο εκδηλώσεις ,αποτέλεσαν την κορύφωση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σκελετική τους υγεία, με έμφαση στη “σιωπηλή νόσο” της οστεοπόρωσης, που ξεκίνησε από τα φαρμακεία του Συνεταιρισμού Κέρκυρας και Στερεάς Ελλάδας , του ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε , από τα μέσα Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί των δύο συνεταιρισμών, επί δύο εβδομάδες προσκαλούσαν τους πολίτες στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους και να τους πληροφορήσουν για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης της σκελετικής τους υγείας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, μέσω ενός απλού ερωτηματολογίου που έδιναν στον κάθε ενδιαφερόμενο , έκαναν μια πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης και την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις, με τη συμβουλή του ιατρού .

Από τα άτομα που ενημερώθηκαν στα φαρμακεία, το 85% προτάθηκε για επόμενο στάδιο εξετάσεων με τη συμβουλή του γιατρού τους, με το 65% των ηλικιών να είναι άνω των 50 ετών, δηλαδή τη βασική ηλικιακή ομάδα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης .

Στην Κέρκυρα ,η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας του Ιατρικού συλλόγου Κέρκυρας , του φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και στη Λαμία υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων , του Iατρικού συλλόγου Λαμίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδας .Με την ευγενική χορηγία της HEALTH Aid & της THERAPEARL και στις δύο περιοχές .