ΥΓΕΙΑ

«Κακή» χοληστερόλη: Τι συμβαίνει όταν «χτυπάει» σειρήνα ο οργανισμός;

«Κακή» χοληστερόλη: Τι συμβαίνει όταν «χτυπάει» σειρήνα ο οργανισμός;

Η ενημερωτική εκστρατεία LDL Alert μας δείχνει πώς να προσπεράσουμε τον κίνδυνο

Τι συμβαίνει όταν η «κακή» χοληστερόλη είναι υψηλή; Υπάρχει τρόπος να προσπεράσουμε τον κίνδυνο; Με σωστή ενημέρωση και προληπτικά μέτρα, μπορούμε να γλιτώσουμε τα επείγοντα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να φροντίσουμε από σήμερα κιόλας να αντιμετωπίσουμε την υψηλή LDL χοληστερόλη. Και αυτό διότι θωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς σχετίζεται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς όμως να έχει εμφανή συμπτώματα.

Έτσι, αρκετοί αγνοούν το πρόβλημα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα «θύματά» της οδηγούνται στο θάνατο, καθώς μπορεί να ευθύνεται για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και το αποδεικνύουν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η καρδιακή νόσος είναι η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα, ενώ εντός του πρώτου έτους, 1 στους 10 όσων έχουν υποστεί έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα υποστούν ακόμη ένα συμβάν…

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι έχει υψηλή LDL-C;

Ορισμένοι το ανακαλύπτουν με μία απλή εξέταση αίματος, άλλοι μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν και μερικοί που γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να τους συμβεί, καθώς είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος του μεταβολισμού, εμφανίζεται με συχνότητα 1 προς 250 άτομα και ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη η μείωση της LDL χοληστερόλης, τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης; Φυσικά, η ενημέρωση γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα που αφορά στην υγεία μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Δεν χρειάζεται να έχουμε μία δυσάρεστη εμπειρία, για να λάβουμε τα μέτρα μας.

2 copy copy copy

LDL Alert: Ενημερώσου για να γνωρίζεις πώς θα προσπεράσεις τον κίνδυνο

Αυτό ακριβώς έρχεται να μας υπενθυμίσει και μία «δυνατή» καμπάνια. Ο λόγος για την εκστρατεία «LDL Alert», που είναι μία πρωτοβουλία της Amgen και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση. Πόσω μάλλον σε αυτήν την περίπτωση, που αρκετά περιστατικά μπορεί να αποβούν μοιραία…

Η έγκαιρη διάγνωση θα οδηγήσει εγκαίρως στην κατάλληλη αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να μιλούν με τους ειδικούς που θα τους ενημερώνουν για τα προληπτικά μέτρα και τις επιλογές θεραπείας που έχουν στη διάθεσή τους. Ακόμα περισσότερο οι ασθενείς υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφύγουν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο σκοπός της δημιουργίας της εν λόγω καμπάνιας. Η ενημέρωση είναι το πρώτο «βήμα» προκειμένου να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση. Με την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού, στόχος είναι η «μείωση» των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ας λάβουμε, λοιπόν, εγκαίρως τα μέτρα μας, προκειμένου να μη χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα. Γιατί η υψηλή LDL-χοληστερόλη δεν θα πρέπει να οδηγήσει τον ασθενή στα επείγοντα.

3 copy copy copy

Περισσότερα σχετικά με τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας LDL Alert: www.ldlalert.gr