ΥΓΕΙΑ

Ελλιπής χρηματοδότηση και προσωπικό στα νοσοκομεία της Λάρισας

Ελλιπής χρηματοδότηση και προσωπικό στα νοσοκομεία της Λάρισας

Την περιοδεία του στη Θεσσαλία ολοκλήρωσε το κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχάλη Βλασταράκο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταγραφούν τα σημαντικά προβλήματα της περίθαλψης στις περιοχές της χώρας.

Σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του κλιμακίου του ΠΙΣ, του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κ. Γιαννακόπουλου, του προέδρου του νοσοκομείου, Α. Μητσιού, και διευθυντών τμημάτων του νοσοκομείου.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού, με κυριότερα την ελλιπή χρηματοδότηση, την καθυστέρηση πληρωμής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία εκσυγχρονισμού και ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης. Επίσης, τονίστηκε η υποστελέχωση αρκετών τμημάτων, ζωτικών για τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Λαμβάνοντας υπόψη και την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς και την παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους κατοίκους της Θεσσαλίας και όχι μόνο, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες να στοχεύουν στην προοπτική ενός πραγματικά αποκεντρωμένου Υγειονομικού Συστήματος, με συνθήκες ποιοτικής παροχής, τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων είχε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις, που δημιουργούν «παραλυτικά φαινόμενα» στη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων, καθώς και για τις απλήρωτες εφημερίες των ειδικευόμενων γιατρών.

Σχετικές ειδήσεις